Csempészcigaretta és illegális fémkereskedelem – bevetésen a pénzügyőrök


Mintegy hárommillió forint értékű adózatlan cigarettát rejtett el egy tréleren szállított autóban egy bolgár férfi, a járművet a zalai Csörnyeföldnél ellenőrizták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei – közölte a NAV Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn. Az év elején többen is lebuktak a NAV pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken, a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron például három férfinél találtak illegális fémhulladékot.

Tréleren szállított autóban rejtették el a csempészcigarettát

Juhászné Prantner Etelka tájékoztatása szerint egy brit rendszámú autószállító trélert állítottak meg a pénzügyőrök, hogy ellenőrizzék a rakományát. A szállított gépkocsi átvizsgálásakor a pénzügyőrök nemcsak a kerekekben találtak cigarettát, hanem az utastérben és az ülések aljában is.

A bolgár sofőr azt mondta, hogy a tréleren vontatott jármű és a kerekeiből kiszedett cigaretta az övé, de a többiről nem tud semmit. A pénzügyőrök a járműből összesen 1300 doboz magyar zárjegy nélküli adózatlan dohányterméket szedtek ki, amelynek értéke csaknem hárommillió forint. A 32 éves férfi több millió forint bírságra számíthat, de jövedéki törvénysértés, valamint költségvetési csalás miatt is felelnie kell.

Illegális fémkereskedelem miatt indult eljárás három férfi ellen
Az év elején többen is lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken, a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron például három férfinél találtak illegális fémhulladékot.

A NAV hétfőn közölte, hogy a NAV munkatársai Polgáron állítottak meg olyan autókat, amelyek fémhulladékkal megrakodva tartottak a közeli fémkereskedő telephelyére. „A sofőrök éppen háztartási hulladékokat akartak leadni, de az ellenőrzésekkor kiderült, hogy az elmúlt három évben már több tonna fémhulladéktól szabadultak meg ily módon” – írták.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a temérdek fémhulladék nem a saját háztartásukban keletkezett, hanem különféle munkákért kapták cserébe, majd anyagi haszon fejében értékesítették tovább.

Az elkövetők több százezer forint bírságra számíthatnak, velük szemben fémkereskedelmi törvénysértés miatt indult eljárás – tették hozzá. A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy a saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, olyanokat, amelyek egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkeztek.

Az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül – írták.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.