Csempészcigaretta és illegális fémkereskedelem – bevetésen a pénzügyőrök


Mintegy hárommillió forint értékű adózatlan cigarettát rejtett el egy tréleren szállított autóban egy bolgár férfi, a járművet a zalai Csörnyeföldnél ellenőrizták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei – közölte a NAV Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn. Az év elején többen is lebuktak a NAV pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken, a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron például három férfinél találtak illegális fémhulladékot.

Tréleren szállított autóban rejtették el a csempészcigarettát

Juhászné Prantner Etelka tájékoztatása szerint egy brit rendszámú autószállító trélert állítottak meg a pénzügyőrök, hogy ellenőrizzék a rakományát. A szállított gépkocsi átvizsgálásakor a pénzügyőrök nemcsak a kerekekben találtak cigarettát, hanem az utastérben és az ülések aljában is.

A bolgár sofőr azt mondta, hogy a tréleren vontatott jármű és a kerekeiből kiszedett cigaretta az övé, de a többiről nem tud semmit. A pénzügyőrök a járműből összesen 1300 doboz magyar zárjegy nélküli adózatlan dohányterméket szedtek ki, amelynek értéke csaknem hárommillió forint. A 32 éves férfi több millió forint bírságra számíthat, de jövedéki törvénysértés, valamint költségvetési csalás miatt is felelnie kell.

Illegális fémkereskedelem miatt indult eljárás három férfi ellen
Az év elején többen is lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken, a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron például három férfinél találtak illegális fémhulladékot.

A NAV hétfőn közölte, hogy a NAV munkatársai Polgáron állítottak meg olyan autókat, amelyek fémhulladékkal megrakodva tartottak a közeli fémkereskedő telephelyére. „A sofőrök éppen háztartási hulladékokat akartak leadni, de az ellenőrzésekkor kiderült, hogy az elmúlt három évben már több tonna fémhulladéktól szabadultak meg ily módon” – írták.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a temérdek fémhulladék nem a saját háztartásukban keletkezett, hanem különféle munkákért kapták cserébe, majd anyagi haszon fejében értékesítették tovább.

Az elkövetők több százezer forint bírságra számíthatnak, velük szemben fémkereskedelmi törvénysértés miatt indult eljárás – tették hozzá. A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy a saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, olyanokat, amelyek egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkeztek.

Az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül – írták.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.