Tudjon meg mindent az szja-bavallásról!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még nem késő kitölteni és ellenőrizni az szja-bevallást a pénteki határidő előtt. Segítünk eligazodni a nyomtatványokban, a családi adókedvezmény szabályaiban, néhány speciális jövedelem helyes elszámolásában, és felhívjuk a figyelmet a típushibákra.


Eligazodni sem egyszerű

A magánszemélyek 2015. évi személyi jövedelembevallása első megközelítésben nem tűnik túlzottan komplikált feladatnak, ám rejt néhány csapdát és nehézséget. Ezek közül az első, hogy mindenkinek el kell döntenie, miként teljesít adókötelezettségét: adónyilatkozat benyújtásával (1553 ADÓNYILATKOZAT), csökkentett (1553M) vagy teljes adattartalmú (1553) bevallással, illetve az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített (1553E) bevallással. A nyomtatványok közötti eligazodást tovább nehezíti, hogy az szja-bevallásban más adónemek is szerepelnek (például: egészségügyi hozzájárulás, különadó, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, járulék, stb.); mindez persze nemcsak bonyodalmat, de plusz hibalehetőségeket is jelent. Az szja-bavallásban való eligazodást itt segítettük érdemben.

Szintén nem egyszerűsíti az adózók helyzetét, hogy vannak jövedelmek, amelyeket nem kell szerepeltetni az szja-bevallásban, és vannak, amelyeket szerepeltetni kell, de csak tájékoztató adatként. A mit kell beírni és hová kérdését itt bontottuk ki.

A NAV – többek között – rövid videóval segíti az adóbevallás kitöltését; ezt itt találja.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A nagy nehézség: családi adókedvezmény

A családi adókedvezményre vonatkozó szabályok értelmezése és alkalmazása sokszor a szakmabéliek számára sem egyértelmű, legalábbis erről tanúskodnak a szakami fórumokon folyó beszélgetések.

Az Adó Online négyrészes sorozatban tárta fel a szabályokat, melyeket konkrét és időnként bonyolult esetekre értelmeztünk is. Sorozatunk első részében alapkérdéseket feszegettünk, a másodikban többek között pontosan definiáltuk, miből lehet igénybe venni a kedvezményt, a harmadikban például arról olvashat, hogy örökbe fogadott, érettségizett, vagy tovább tanuló gyerek után miként jár a családi adókedvezmény. A befejező részből kiderült, hogy miként alakul például a családi adókedvezmény külföldi munkaválalók, külföldön dolgozó magyar munkavállalók esetében, vagy külföldön született gyermek után.

Hogy valljam be?

Néhány speciális, mégis vélhetően sokakat érintő jövedelem adózásáról külön is megemlékeztünk, így részleteztük, hogy miként kell bevallani
– az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet
– az online kaszinózásból származó jövedelmet
– és a végkielégítés összegét.

1+1 százalék – ajánljuk fel!

Bármilyen módon is vallotta be személyi jövedelemadóját az adózó, az adó 1+1 százalékáról május 20-ig rendelkezhet.

Az 1+1 százalék alapja az az összeg, amely a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalap befizetett adójából az adókedvezmények (pl. személyi kedvezmény) érvényesítése, valamint az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási befizetések kiutalása után fennmarad. Az, akinek az említett kedvezmények miatt nem marad adója, vagy az a 10 ezer forintot nem éri el, civil szervezetet nem tud támogatni. Ez azonban nem zárja ki teljesen a rendelkezési jogosultságát, mert egyház részére még 0 forintról is érdemes rendelkeznie, ugyanis az egyházak – az 1 százalék mellett – kiegészítő támogatást is kapnak, amelynek mértékét a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a kiutalt összeg nagysága) alapján állapítják meg.

A felajánlásról itt írtunk részletesen. A NAV honlapján valamennyi kedvezményezett, így az egyik 1%-kal támogatható civil szervezet, illetve a második 1%-ra jogosult egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat listája olvasható.

Kerüljük el a típushibákat!

A tipikus hibák, tévedések – melyeket itt részleteztünk – jelentős része kiküszöbölhető, ha a bevallási nyomtatvány kézi kitöltése helyett a NAV által közzétett ingyenes Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével készítjük el bevallásunkat.

Fizetni is kell, de lehet részletekben

Péntek nemcsak az adó bevallásának, de befizetésének is a határideje.

Idén emelkedett a pótlékmentes részletfizetés maximálisan engedélyezhető összeghatára, s már nemcsak a személyi jövedelemadóra, hanem az egészségügyi hozzájárulásra is kérhető. 200.000 forintot meg nem haladó összegű személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás 2015. évi fizetési kötelezettségére (tartozásra) az esedékességtől számított 2-6 hónapon keresztül egyenlő részletekben történő megfizetést kaphat az adózó. Részleteket erről itt talál.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

Az utolsó percekben is lehet

Aki az adóbevallás postai elküldését az utolsó percekre hagyja, annak tudnia kell, hogy pénteken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta este 8 óráig lesz nyitva; ezek listáját itt találja.

Hosszabban tartanak nyitva a NAV ügyfélszolgálatai is; erről itt olvashat.

Érdemes böngészni a NAV jól áttekinthető tematikus szja-bevallás oldalát is.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.