Új adózási kérdések, ma lejáró SZJA-határidők | NAV-Figyelő 20. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV két új adózási kérdést tett közzé közösen a Pénzügyminisztériummal. A 2023/4. sz. Adózási kérdés a negyedév közben szünetelő és újrainduló átalányadózók járulékalapjának megállapításával, míg a 2023/5. sz. Adózási kérdés a Közösségi adófelfüggesztési eljárás alatt álló jövedéki termék behozatalával és értékesítésével foglalkozik. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

  1. Két új adózási kérdés jelent meg

A NAV két új adózási kérdést tett közzé közösen a Pénzügyminisztériummal. A 2023/4. sz. Adózási kérdés a negyedév közben szünetelő és újrainduló átalányadózók járulékalapjának megállapításával, míg a 2023/5. sz. Adózási kérdés a Közösségi adófelfüggesztési eljárás alatt álló jövedéki termék behozatalával és értékesítésével foglalkozik.

2023/4. Adózási kérdés – Negyedév közben szünetelő és tevékenységet folytató átalányadózók

2023. január 1-jétől új szabályok alapján kell megállapítani a járulék alapját az átalányadózók esetében. Eszerint a társadalombiztosítási járulék alapja a tárgynegyedév utolsó napjáig (az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszony megszűnéséig) átalányban megállapított, személyi jövedelemadó köteles jövedelem, csökkentve az év korábbi negyedévében, negyedéveiben járulékalapként figyelembe vett összeggel, elosztva annyi hónappal, ahány hónapban az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszony a tárgynegyedévben (akár egyetlen napig is) fennállt.

A jogszabály emellett kimondja, hogy a járulék alapja havonta legalább a minimálbér.

Amennyiben az egyéni vállalkozói tevékenység szünetel, úgy figyelemmel kell a soron kívüli adóbevallásra vonatkozó szabályokra is, ezért a szünetelés kezdő napját követő harminc napon belül soron kívüli adó-és járulékbevallást kell benyújtani a szünetelést megelőző, bevallással még le nem fedett időszakról. A soron kívüli bevallás is a fent említett szabályok alapján (göngyölítéses módszer) történik.

Ha az egyéni vállalkozó egy negyedéven belül felváltva szünetelteti és végzi a tevékenységét úgy, hogy a szünetelést megelőzően és azt követően is van az adott negyedévben aktív időszaka, akkor előfordulhat, hogy a soron kívüli bevallásban szereplő járulékalap a negyedéves jövedelem adatokra figyelemmel már nem helytálló.

Annak érdekében, hogy a soron kívüli bevallásban is az újraindulást követően benyújtott negyedéves bevallásban – göngyölítéssel – megállapított társadalombiztosítási járulékalap szerepeljen, a soron kívüli bevallás önellenőrzése szükséges.

A fent leírtak megfelelően alkalmazandók az átalányadózó egyéni vállalkozó szociális hozzájárulási adó alapjának megállapítása tekintetében is.

2023/5. Adózási kérdés – Közösségi adófelfüggesztési eljárás alatt álló jövedéki termék behozatala, értékesítése

A NAV és a Pénzügyminisztérium közös közleményében az eredeti kérdést is közzétette, amely így hangzott:

„Egy gazdálkodó (a továbbiakban: Társaság) közösség területén lévő partnerétől tervez a jövedéki törvény hatálya alá tartozó LPG-t tagállami adóraktárból, jövedéki adófelfüggesztés mellett egy magyarországi adóraktárba szállítani. Az adófelfüggesztéses szállításban a Társaság nem venne részt, ténylegesen sem birtokolná a jövedéki terméket, a behozott LPG-t még az adóraktárban (adófelfüggesztés alatt) értékesítené magyar vevője részére. Kérdés, hogy a Társaságnak kell-e jövedéki engedéllyel rendelkeznie?”

Az értékesítési és szállítási konstrukció során az 5 kilogrammnál nagyobb kiszerelésű LPG az adófelfüggesztési eljárás („a jövedéki termék előállítására, birtoklására, tárolására vagy szállítására alkalmazott, az adófizetési kötelezettséget felfüggesztő adóeljárás”) alól nem kerülne ki, illetve ilyen relációban történne a tagállamból belföldre irányuló szállítása, valamint értékesítése is.

Ezért a körülírt tevékenységhez a Társaságnak nincsen szüksége jövedéki engedélyre, mivel ez a konstrukció nem merítheti ki a jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenységet, hiszen ez esetben az LPG jövedéki adójogi szempontból nem minősül szabadforgalomba bocsátottnak.

Az adófelfüggesztés alatt álló LPG tagállamközi szállításához a feladónak és a fogadónak kell megfelelő és érvényes engedéllyel rendelkeznie.

2. Ma lehet még módosítani az SZJA-bevallásokon

A NAV ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, annak május 22-ével, azaz ma automatikusan bevallássá válik a tervezete.

A fent felsorolt adózói körnek szükséges a bevallás kiegészítése, amelyre szintén május 22-éig van lehetőség.

A bevallás mellett a NAV emlékeztet arra is, hogy az adó 1+1%-ának felajánlására is a mai napon (május 22.) van még lehetőség.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat a használt cikkek árusításáról, a kedvezményes áfakulcs alkalmazási lehetőségeiről az étkezőhelyi vendéglátásban, a kétlépcsős azonosításról és az eheti adótraffipax helyszínekről. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).