Új hitel: Agrár Széchenyi Kártya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vidékfejlesztési miniszter 39/2011. (V. 18.) rendelet szabályozza az Agrár Széchenyi Kártya kibocsátásának és igénylésének feltételeit. A jogszabály alapján leghamarabb júniusban igényelhetik ezt a kedvező folyószámlahitelt az agrárvállalkozók.

A konstrukció figyelembe veszi, hogy az uniós szabályok szerint más előírások vonatkoznak a mezőgazdasági szereplők támogatására, mint az iparban, a szolgáltatások területén működőkre, s hogy ebben az ágazatban természetes személyek is kaphatnak támogatást.

A hároméves futamidejű konstrukció tartalma más, mint a klasszikus Széchenyi Kártya egy plusz egy éves megoldása, ez nem forgóeszköz-, hanem folyószámlahitel, de mindkét funkciót képes ellátni.

A gazdák a kedvezményes folyószámlahitelt a KAVOSZ, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös részvénytársasága által kiadott üzletszabályzat megjelenését követően igényelhetik, előreláthatólag júniustól.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli (mezőgazdasági termelés, feldolgozás, forgalmazás valamint vadászat, halászat, erdészet). Azok a vállalkozások és természetes személyek (többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők) igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozásokról szóló jogszabályban meghatározott feltételeknek.

A hitel összege minimum 500 ezer Ft és maximum 25 millió Ft lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel futamideje 3 év, típusa szabad felhasználású hitel.

A kedvezményes folyószámlahitel felvételét az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása segíti. Az éves kezességvállalási díj 50 %-át az állam átvállalja a de minimis támogatások figyelembevételével.

Forrás: A rendelet szövege


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.