Újkatás vállalkozó számlázhat-e adószámos magánszemélynek (bérbeadó, szállásadó)?


Egy újkatás egyéni vállalkozónak lehet-e bevétele adószámos magánszemélytől? Legyen szó egy airbnb-ző szállásadóról, lakást kiadó bérbeadóról vagy akár őstermelőről. Bár már több, mint egy éve szigorították a KATA feltételeit, még mindig vannak félreértések. Íme a teljeskörű és érthető válasz a Tudatosadózótól, majd ráadásként egy állásfoglalás a NAV-tól. Van egy varázsmondat, amit a bölcs újkatás minden számlájára ráírt, 100%-os védőpajzsot húzva az újkatája köré. 

2023. októberében zárult le egy NAV-os ügy, amiben az újkatás egyéni vállalkozó számlázott több adószámos magánszemélynek, néhány vevő ráadásul egyszerre volt adószámos magánszemély és egyéni vállalkozók is! (igeeen, lehet valaki az egyéni válalkozása mellett adószámos magánszemély egyszerre!) – Természetesen semmi gond nem volt, a NAV nem dobta ki a katából.

ÚJ KATA alapszabály

A kisadózó vállalkozók tételes adóját (röviden Új Kata törvény) a 2022. évi XIII. törvény (a sorszám a Sors játéka) szabályozza.

Ebben pedig leírva vala, hogy kisadózói adóalanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt. Magyarán kivágják az ÚjKATA adózásból és mehet vissza költségelszámolónak, ami sokkal-sokkal drágább adózás szempontjából.

Vajon egy adószámos magánszemély kifizető? Na, már csak azt kellene megfejtenünk, hogy ki minősül kifizetőnek??

Ki minősül kifizetőnek?

Ehhez fel kell lapoznunk egy másik törvényt, méghozzá az adózás rendjéről szóló törvényt. Mint minden rendes jogszabálynak, ennek is az elejében kell keresgélni, ott szokták a fogalmakat meghatározni.
Itt meg is találjuk a definíciót:

Kifizető: az a belföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja (posta, hitelintézet) útján teljesíti,
(…és még 10 másik is van, de az most nem érdekes a mi szempontunkból. Ha érdekel, a 7. §-ban van)

Tehát az újkatás egyéni vállakozó számlázhat-e adószámos magánszemély részére?

Igen! A vevő adatainál a név + cím mellett az adószámot is nyugodtan rá lehet írni, ettől még nem ugrik a kata. A NAV állásfoglalását és vizsgálatának eredményét a TELJES cikkből IDE kattintva érhetik el.

Varázsmondat minden számlára

Ha katásként adószámos magánszemélynek számláz valaki, önmagában a számlából nem derül ki, hogy az illető NEM egyéni vállalkozó. Extra presszióként a számlázóprogram jelzi, hogy most vállalkozásnak készül számlát kiállítani, biztos, hogy ezt akarja? Igen, biztosan ezt akarom (mert tudom, hogy a vevőm nem vállalkozó). A számlára pedig ezt érdemes írni (vagy valami hasonló, mégis egyértelmű mondatot):

„Vevő előzetesen nyilatkozott, hogy nem minősül kifizetőnek. A szolgáltatást adószámos magánszemély, ill. magánszemély mivoltában veszi igénybe.”

Forrás: Tudatos Adózó blog


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.