Uniós adóreformos sürget Ausztria


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóparadicsomok és a nagyvállalatoknak biztosított adókedvezmények ellen lépne fel Ausztria.


Hét pontban reformálná meg az uniót Christian Kern osztrák kancellár. Egy bécsi vitaesten hétfőn az unió átalakítását szorgalmazta, főként a gazdasági és valutaunió megvalósítását, valamint az uniós államok adópolitikájának koordinálását.

Kiállt a méltányos adóztatás mellett, és az adóparadicsomok, valamint a nagyvállalatoknak biztosított kedvezmények ellen foglalt állást. Negyedik pontként azt szorgalmazta, hogy az uniós államokban egymáshoz hasonlatos jóléti szint valósuljon meg. Ötödik és hatodik javaslatként az igazságos kereskedelmi politika, valamint az európai értékek védelme mellett állt ki. Utóbbiban meglátása szerint a liberalizmus és a demokrácia elválaszthatatlan egymástól. A kancellár rövid távú megoldásként utolsóként említette a külső határok határozott védelmét, és a menekültútvonalak ellenőrzését.

(MTI)

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.