Uniós adóreformos sürget Ausztria


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóparadicsomok és a nagyvállalatoknak biztosított adókedvezmények ellen lépne fel Ausztria.


Hét pontban reformálná meg az uniót Christian Kern osztrák kancellár. Egy bécsi vitaesten hétfőn az unió átalakítását szorgalmazta, főként a gazdasági és valutaunió megvalósítását, valamint az uniós államok adópolitikájának koordinálását.

Kiállt a méltányos adóztatás mellett, és az adóparadicsomok, valamint a nagyvállalatoknak biztosított kedvezmények ellen foglalt állást. Negyedik pontként azt szorgalmazta, hogy az uniós államokban egymáshoz hasonlatos jóléti szint valósuljon meg. Ötödik és hatodik javaslatként az igazságos kereskedelmi politika, valamint az európai értékek védelme mellett állt ki. Utóbbiban meglátása szerint a liberalizmus és a demokrácia elválaszthatatlan egymástól. A kancellár rövid távú megoldásként utolsóként említette a külső határok határozott védelmét, és a menekültútvonalak ellenőrzését.

(MTI)

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.