Uniós támogatás borászati gépek, berendezések beszerzéséhez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet alapján támogatás igényelhető az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez.

Támogatást olyan borászati üzem igényelhet, amely a vonatkozó jogszabály értelmében kkv-nak-nak vagy nagyvállalatnak minősül.

Kizárólag olyan új, első üzembe helyezésű gép vásárlásához nyújtható támogatás, amely javítja a vállalkozás összteljesítményét.

Nem nyújtható támogatás olyan beruházásra, amely egy új és korszerű géppel lecseréli a meglévő gépet, vagy annak részeit, anélkül, hogy legalább 25%-kal növelné a termelési kapacitást vagy alapvetően megváltoztatná a termelés jellegét vagy az alkalmazott technológiát.

Egy kérelmezőnek nyújtható támogatási összeg támogatási időszakonként legalább 1 000 000 Ft, legfeljebb 100 000 000 Ft lehet.

A támogatási intenzitás kkv-knál 40%, nagyvállalatoknál 20%.
A támogatás alapjául a számlán szereplő nettó vételár vagy a gépkatalógusban szereplő gépár nettó értéke közül a kisebb szolgál.

A jogszabály alapján a támogatásra fordítható keretösszeg a 2011/2012. és a 2012/2013. borpiaci évben is 4 000 000 euró.

Nem igényelhető támogatás olyan gépre, amely nem szerepel a gépkatalógusban; nem került a kérelmező 100%-os tulajdonába; a rendeltetésszerű használatbavétel, üzembe helyezés legkésőbb a kérelem benyújtásának napjáig nem történt meg az üzemeltetési helyen; gyártásától a támogatási kérelem benyújtásáig 2 évnél több idő telt el.
A támogatási kérelmet a mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) kell benyújtani az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon.

Az MVH a támogatási kérelmeket beérkezési sorrendben bírálja el. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje a támogatási kérelem benyújtását követő borpiaci év október 15-e.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.