Uniós törekvések befolyásolják a magyar adórendszert


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa csütörtökön megerősítette, az Európai Bizottság (EB) 2008-ra leteszi a javaslatát arra a direktívára vonatkozóan, hogy milyen alapon egységesítsék az unióban a cégek által fizetett társasági adó alapját.

Kovács László elmondta: az unióban a társaságiadóalap-számítás harmonizálásának az a célja, hogy az unió piacán tevékenykedő cégek, illetve vállalatcsoportok adózását egységesebbé tegye, ezzel együtt bátorítsa a kis- és közepes cégeket az uniós piacra való lépésben.

Aláhúzta: ha elfogadják az adóalap-harmonizálást, az egyes vállalatoknak akkor is lehetőségük lenne a választásra, hogy az adott országban érvényesített, az ottani adóalapra vonatkozó előírások alapján adóznak, vagy élnek az egységesített uniós adóalap-számítás lehetőségével, azaz e szerint fizetik a társasági adót.

A vám- és adóügyi biztos arról is szólt, hogy az unióban olyan méreteket öltött az adócsalás – amelynek összegét Kovács László mintegy 200-250 milliárd euróra tette a becslések alapján –, hogy az EB csomagot tervez kidolgozni az adócsalások visszaszorítására az EU-ban.

Áfa és gépjárműadó

Kovács László szerint az idén várhatóan nyugvópontra kerül az a vita, amely a szolgáltatások után fizetett áfáról szól. Az eldőlni látszó vita kimenetele szerint a jövőben várhatóan az igénybevétel helye szerint kell majd a szolgáltatások után megfizetni az áfát. Eddig a szolgáltatások kibocsátó helye szerinti áfázás volt a gyakorlat. Az új szabályozás várhatóan 2010. január elsejétől lép majd hatályba az integrációban.

Arról is beszélt, hogy mind a gépjárműadózásban, mind az energiaadózásban egyre nagyobb teret kell majd kapnia annak, hogy az adott gépkocsi vagy energiatermelő hely mennyire szennyezi a környezetet tételesen, mennyi a szén-dioxid-kibocsátása.

Kovács László kiemelte: az unió nem abban érdekelt, hogy csökkenjen az egyes országokban a polgárok adóterhelése, vagy abban, hogy az államok adóbevétele nőjön. Az EU adópolitikájának alapja az, hogy az integráció versenyképessége javuljon, az energiapolitikájában a környezetvédelmi szempontokat is érvényesítse, és hogy a klímaváltozás gyors ütemét az adózás révén is igyekezzen az integráció lefékezni – mondta.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.