Utcabálon nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatás adómértéke


Az utcabálon hangszeres élőzenei szolgáltatásokat nyújtó áfaalany előadók alkalmazhatják-e az 5 százalékos kedvezményes áfamértéket abban az esetben, ha utólag bebizonyosodik, hogy a rendezvényen nem voltak ezren? Az Adó szaklap szakértője válaszolt a kérdésre.

Egy egyesület ingyenes utcabált szervez. Önkormányzati hatósági bejelentést tesz és engedélyt kér ennek megtartására, tekintettel arra, hogy a résztvevők száma az 1000 főt várhatóan meghaladhatja. Kérdésként merül fel, hogy a szervező részére az utcabálon személyesen közreműködő előadóművészként hangszeres élőzenei szolgáltatásokat nyújtó áfaalany előadók alkalmazhatják-e az 5 százalékos kedvezményes áfamértéket abban az esetben, ha utólag bebizonyosodik, hogy az utcabálon mégsem volt olyan időpont, amikor a résztvevők száma az 1000 főt meghaladta.

A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 23/2011. Korm. rendelet) 1. § (1) bekezdés b) pontja szerint a 23/2011. Korm. rendelet hatálya kiterjed azokra az alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, amelyeket az a) pontban foglaltak kivételével a szabadban tartanak, és a rendezvény időtartama alatt várhatóan lesz olyan időpont, amelyen a résztvevők létszáma az 1000 főt meghaladja.

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 82. § (2) bekezdése értelmében a 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 2./c) pontjában foglaltak szerint az előadóművész személyes közreműködésével belépődíj nélkül tartott, a 23/2011. Korm. rendelet hatálya alá nem tartozó, közösségi rendezvényeken nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatás 5 százalékos kedvezményes adómérték alá tartozik.

Önmagában azon tény alapján, hogy a szervező előzetesen úgy ítélte meg, hogy a 23/2011. Korm. rendeletnek megfelelően kell eljárnia és az abban meghatározott kötelezettségeknek eleget tett, az utcabált a 23/2011. Korm. rendelet hatálya alá tartozó szabadtéri rendezvénynek kell tekinteni, ezért az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 2./c) pontja értelmében az előadók nem alkalmazhatják az 5 százalékos adómértéket.

Arra való utólagos hivatkozással, hogy ténylegesen nem volt olyan időpont, amikor a résztvevők száma az 1000 főt meghaladta, az utcabál visszamenőlegesen nem minősíthető a 23/2011. Korm. rendelet hatálya alá nem tartozó szabadtéri rendezvénynek, tekintettel arra, hogy a 23/2011. Korm. rendelet a saját hatályának meghatározása során nem a fenti létszám elérését, hanem annak előreláthatóságát, illetve várhatóságát szabja feltételként, vagyis a 23/2011. Korm. rendelet alkalmazása – és ezáltal az áfa mértékének megállapítása – szempontjából a tényleges résztvevői létszám nem bír relevanciával.

Hivatkozott jogszabályhelyek:

Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 2./c) pont


Kapcsolódó cikkek

2023. március 30.

Nyilvántartások a személyi jövedelemadóban

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben elrendelt nyilvántartások vezetése alapozza meg azt, hogy a magánszemélyek adóköteles jövedelme megbízható módon legyen megállapítható. A nyilvántartások vezetése különös jelentőséggel bír akkor, ha a magánszemély önálló tevékenységet folytat (mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó).