Vagyonadót vezet be a milliárdosoknak Biden


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milliárdosokra kivetendő minimumadóra nyújt be javaslatot a Kongresszusnak a Fehér Ház a 2023-as költségvetési tervezete keretében.

Amerikai lapértesülések szerint a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező amerikai háztartások legalább 20 százalékos adót fizetnének a jövedelmük, valamint likvid befektetési eszközeik – például részvények és kötvények – nem realizált értéknövekedése után. Azaz olyan értéknövekedés után, amely egyébként csak a befektetési eszköz eladásakor válna adókötelessé, egyébként pedig „elfekszik” a befektetésben.

A Fehér Ház szóhasználatával a nem realizált értéknövekedés megadóztatása „adóelőleg a később kivett nyereség után”.

Keveseket érint

Biden elnök mindezidáig tartózkodott adót kivetni a befektetések fel nem vett, így adózatlanul elfekvő nyereségére, holott pártjában többen is javasolták már a nem csak a jövedelemre, hanem valamilyen formában a vagyonra is kivetett adók bevezetését. Biden elnök azonban inkább a jövedelemadó felső sávjában az adóemelést, a tőkenyereség és a hagyaték nagyobb megadóztatását, valamint a társasági adó emelését szorgalmazta.

A „milliárdosok minimális jövedelemadója” nevet viselő új adótétel csak az amerikai háztartások felső egy százalékának az egyszázadára vonatkozna, és a bevétel több mint fele az 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezőktől származna.

Azoknak, akik már most is 20 százaléknál többet fizetnek, nem kellene több adót fizetniük, a 20 százalék alatt fizetőknek pedig a jelenlegi adókulcsuk és az új 20 százalékos adókulcs közötti különbséget kellene megfizetniük.

vagyonadó

A Fehér Ház Igazgatási és Költségvetési Hivatala és a Gazdasági Tanácsadók Tanácsa idén ősszel végzett becslése szerint a négyszáz amerikai milliárdos család 2010 és 2018 között a jövedelmük után átlagosan valamivel több, mint 8 százalékos szövetségi adókulcsot fizetett, amely alacsonyabb az amerikaiak milliói által átlagosan fizetett adókulcsnál.

360 milliárd dollárt hozhat a javaslat

A Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta a vagyonadó bevezetésének gondolata egyre nagyobb elfogadottságra tett szert demokrata párti körökben, hogy így is forrásokat teremthessenek elő átfogó éghajlat- és szociálpolitikai programjuk finanszírozásához, és hogy ebből a leggazdagabb amerikaiak is „méltányos módon kivegyék a részüket”.

A Fehér Ház szerint hatályba lépése esetén az adó a következő tíz évben nagyjából 360 milliárd dollár új bevételt hozna. Maga a 2023-as költségvetési javaslat pedig a Fehér Ház dokumentuma szerint a következő egy évtizedben több mint ezer milliárd dollárral csökkenti a szövetségi hiányt.

A vagyonadó bevezetésének javaslata mindazonáltal tükrözi azokat a politikai realitásokat, amelyekkel a Biden-adminisztrációnak a gazdasági programja finanszírozásához mindenképpen számolnia kell. A vagyonadó bevezetése számos, többek között jogi problémát is felvet. Például azt, hogy egyáltalán alkotmányos-e? Bevezetése esetén felmerül ugyanis annak a lehetősége, hogy a gazdag amerikaiak jogi úton támadják meg.

„Előbb vagy utóbb kifutnak mások pénzéből”

Steven M. Rosenthal, az Adópolitikai Központ nevű washingtoni agytröszt vezető munkatársa szerint a Fehér Ház javaslata bonyolult kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az adófizetők és az adóhivatal hogyan tudják a nem nyilvánosan forgalmazott befektetési eszközöket felértékelni és hogy ebben a viszonylatban hogyan kezeljék a veszteséges befektetéseket.

A Fehér Ház adóterve drámaian megváltoztatná a leggazdagabb amerikaiak adófizetési kötelezettségét. A Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak 50 milliárd dollárral, míg az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak 35 milliárd dollárral többet kellene fizetnie Gabriel Zucman, a kaliforniai Berkeley Egyetem közgazdászának számításai szerint.

„Pontosan” – erősítette meg Twitter-üzenetében Elon Musk. „Előbb vagy utóbb kifutnak mások pénzéből és akkor megjelennek nálad is” – írta a multimilliárdos vállalkozó.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.