Vállalkozók, figyelem: mielőtt cégnek számlázna, regisztráljon!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak akkor nem bírságol a NAV szeptember 30-ig, ha a július 1-jétől újonnan adatszolgáltatásra kötelezettek még mielőtt az első számlát kiállítanák, regisztrálnak az Online Számla rendszerben.

Július 1-től a vállalkozók (az alanyi áfamentesek és a tárgyi áfamentes tevékenységeket folytatók is) adatszolgáltatásra kötelezettek a számláikat illetően, ha azt cégeknek állítják ki, bármilyen kis összegről is szóljon az – és kötelező a vevő adószámának feltüntetése is a számlán minden esetben!

A NAV tájékoztatója külön kitér arra, hogy a katások is kötelezettek.

Van türelmi idő, a NAV szeptember 30-ig nem bírságolja az adatszolgáltatás mulasztást, de csak akkor, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még mielőtt az első számlát kiállítanák, regisztrálnak az Online Számla rendszerben.

Vagyis aki még nem tette meg, annak regisztrálnia kell itt:

https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

A regisztrációs oldalon a NAV egy rövid, tájékoztató videóval is segít.

Az új szabályok minden július elsején, vagy azután kiállított számlára vonatkoznak. A NAV tájékoztatója felhívja arra is a figyelmet, hogy a számla kibocsátására meghatározott, a teljesítéstől (előleg esetén az adófizetési kötelezettségkeletkezésétől) számított észszerű idő 2020. július 1-jétől 15 napról 8 napra csökken.  A számlakibocsátásra rendelkezésre álló határidő csökkentése azon ügyletekről kiállított vagy kibocsátott számlákra vonatkozik először, amelyek teljesítése 2020. június 30-át követi.

A NAV július 2-án kibocsátott, részletes tájékoztatóját a témában innen tudja letölteni. 


Kapcsolódó cikkek

2020. június 2.

Izer: véget érhet a papírszámlák korszaka

Július 1-től több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal. A gazdálkodókat egy Európában egyedülálló újítással segíti a NAV: okostelefon használatával ingyenesen és néhány kattintással állítható ki a számla a NAV Online Számlázó programjának mobilalkalmazásával. A zökkenőmentes átállást pedig a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszak biztosítja – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.