Változatlan a jelentéstétel az USA és hazánk között


Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2023 végén született Közös Nyilatkozat alapján a multinacionális vállalatcsoportok 2022-ben kezdődő pénzügyi évekre vonatkozó országonkénti (CbC) jelentéseinek cseréje átmenetileg spontán információcsereként valósul meg.

Mindez biztosítja, hogy ha a csoport Magyarországon vagy az Egyesült Államokban adóügyi illetőséggel rendelkező végső anyavállalata a vállalatcsoport egészére benyújtja az illetősége szerinti országban a CbC-jelentést, azt a csoport magyar, illetve amerikai leányvállalatainak továbbra sem kell.

A 2013. évi XXXVII. törvény (Aktv.) 43/N. § (2) bekezdés bb) alpontja alapján a multinacionális vállalatcsoport végső anyavállalatától eltérő csoporttagja országonkénti jelentést nyújt be az állami adóhatósághoz, ha az adatszolgáltatási pénzügyi évre vonatkozó országonkénti jelentés benyújtására a multinacionális vállalatcsoport adatszolgáltatási pénzügyi évének utolsó napjától számított 12 hónapon belül nincs olyan hatályos, illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása, amelyben Magyarország részes fél.

Ugyanakkor, mivel a Közös Nyilatkozat alapján a 2014. évi XLII. törvénnyel kihirdetett, az adóügyekben történő kölcsönös adminisztratív segítségnyújtásról szóló Egyezmény keretében a felek spontán kicserélik egymással a 2022. január 1. – december 31. között kezdődő pénzügyi évekre vonatkozó CbC-jelentéseket, így van a felek között hatályos, illetékes hatóságok között elismert megállapodás a 2022-ben kezdődő pénzügyi évre vonatkozóan.

A fentiek és a Közös Nyilatkozatban is meghatározottak alapján a Pénzügyminisztérium megerősíti, hogy amikor

  • egy egyesült államokbeli multinacionális vállalatcsoport a 2015. évi jelentés követelményeinek megfelelően, spontán kicserélt CbC-jelentést nyújt be az Egyesült Államok Adóhatóságához és
  • az egyesült államokbeli multinacionális vállalatcsoportjának egy vagy több olyan tagja van, amely Magyarországon adóügyi illetőséggel rendelkezik, vagy a Magyarországon található állandó telephelyen keresztül folytatott üzleti tevékenységére való tekintettel adófizetési kötelezettsége van és
  • a CbC-jelentést az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatósága spontán kicseréli a magyar adóhatósággal,

ezen egyesült államokbeli multinacionális vállalatcsoport egyik tagjának sem kell jelentenie Magyarországon az Aktv. 43/N.§ (2) bekezdés bb) alpontja alapján.

Forrás: NAV közleménye


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.