Van, ahol nem jött be a családi adózás?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 27 millió francia adózó egyharmada egyedülálló, a családi adózás – az állam állításával szemben – csak minimálisan osztja újra a jövedelmeket a gyerekesek javára, mondta Jean-Francois Pestureau a francia adótanácsadók szervezetének elnöke a IV. Nemzetközi Adókonferencián csütörtökön.

A francia személyi jövedelemadó rendszer egységként kezeli a családot, ezen belül a felnőttek egy egész egységet, míg a gyerekek fél egységet érnek. A jövedelmeket egybe számítják, majd ebből automatikusan jár a 10 százalék költség kedvezmény. Az adó sávosan progresszív, de a családi egységekkel korrigálják.

A francia adórendszer további sajátossága, hogy a bruttó jövedelem 97 százalékából levonható a 7,5 százalékos tb-járulék, az tehát adómentes. Minden lakás és telek után vagyonadót kell fizetni, ez – átlagosan – családonként évi 822 euró. A 790 ezer eurót meghaladó vagyon pedig szolidaritási adó köteles, ebből származik az adóbevétel 1,29 százaléka. Ez az adó 0,55 százalékról indul, és 16,54 millió eurós vagyon után éri el az 1,8 százalékot.

Deák Dániel az International Fiscal Association Hungary elnöke az európai bíróság jövedelemadóval kapcsolatos döntéseit ismertette kiemelve, hogy az uniós szabályok szerint az adózás nemzeti hatáskör, és ebbe a bíróság nem avatkozik bele.

A cseh szja-bruttósítást ismertette Zdenek Wertheim, az ottani adótanácsadók egyesületének képviselője. A korábbi progresszív adót lineáris 15 százalékos adókulcs váltotta fel, de előtte a jövedelmet a tb-járulékkal 134 százalékra bruttósították. A változás nem hozott senkinek sem megtakarítást – mondta az előadó.

Forrás: Privátbankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).