Varga Mihály: 8,1 százalékra emelte a kormány a Babakötvény kamatát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Babakötvény kamata minden eddiginél magasabbra, 8,1 százalékra emelkedett februártól – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára felkerült posztjában.

A Babakötvény egyre népszerűbb, a családok már 273 ezer gyermeknek gyűjtenek ilyen megtakarítást, amelynek összértéke meghaladja a 153 milliárd forintot – jegyezték meg. Tavaly harmadával több Babakötvényt vásároltak a szülők, mint egy évvel korábban – írta.

A Magyar Államkincstár februárban az éves kamatot nyolc sorozat után kifizette; ennek összege meghaladja a 3 milliárd forintot – hangsúlyozta. Varga Mihály szerint azért előnyös a Babakötvény, mert adó-, járulék- és illetékmentes, nincs számlavezetési díja. Januártól a kormány megduplázta a befizetések után járó állami támogatást, 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelte – emlékeztetett.

A Babakötvény kamata a mindenkori inflációnál 3 százalékkal magasabb, így már havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára – sorolta a tárcavezető hozzászólásában az előnyöket.

A Magyar Államkincstár (MÁK) csütörtökön közleményben tájékoztatott arról, hogy a tárcavezető által említett 3,2 milliárd forintos kifizetés 151 ezer Start-számlával rendelkező ügyfelet érintett, akik már a megemelt kamatot kapták Babakötvényeik után.

Start-számlát 2012 októbere óta kizárólag a MÁK-nál lehet nyitni – emlékeztettek. Ezen a számlán található az állam által minden újszülött gyermek számára biztosított 42 500 forintos Életkezdési Támogatás Babakötvénybe fektetve – tették hozzá. A kincstárban eddig már közel 273 ezer Start-számlát nyitottak, az ezen található megtakarítások értéke 153 milliárd forint – erősítették meg.

A kincstár rámutatott arra, hogy 2021-ben 35 százalékkal, közel 38,5 milliárd forinttal több Babakötvényt vásároltak a gyermekes családok, mint az előző évben. A Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, a gyermek bármely életkorában lehet élni a lehetőséggel, ugyanis erre bárki, bármekkora összeget befizethet díjmentesen – hangsúlyozta a MÁK.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 14.

Babakötvény: érdemes még az év vége előtt utalni

Az évente a befizetések után járó tíz százalékos, maximum hatezer forint éves állami támogatáshoz a befizetésnek december 31-ig meg kell érkeznie a babakötvényhez tartozó Start számlára.