Varga Mihály: nem lazíthatunk a költségvetésen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetés lazítására most Magyarországnak nincs lehetősége – mondta „Az országjelentés margójára” című előadásában a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete idei éves konferenciáján Varga Mihály, tárca nélküli miniszter.


Helyzetértékelésként Varga Mihály elmondta, hogy Magyarország nyolc éve van túlzott deficit eljárás alatt, azaz az államháztartási hiány hosszú időn keresztül meghaladta a kritikus szintet. Az EU országainak nagy része akkor került ilyen helyzetbe, amikor beütött a válság. Nálunk nem ez volt a helyzet – mondta Varga Mihály, aki szerint a problémát az jelenti, hogy az EU válsága kikényszerít intézkedéseket a brüsszeli intézményekből. A magyar kormánynak már 2010-ben sem volt választási lehetősége az egyensúly és a növekedés között – vélekedett.

A miniszter előadásában arról is beszélt, hogy az elmúlt két év gazdaságpolitikai döntései és a mostani európai bizottsági döntés miképp értelmezhető. „Ez a döntés bizonyosan mérföldkőnek tekinthető” – fogalmazott.

A magyar államháztartási hiánynak három lényeges oka van: az állam mérete, az állam eladósodottsága és a növekedési lehetőségek beszűkülése.”Az állam egyre több pénzt vont el, miközben a megtermelt jövedelemnek csak 37-43 százalékát kellene optimális esetben elvonnia”.

Varga Mihály kifejtette: Magyarország az előző évtized elején eladósodási pályára lépett, és a magyar államadósság uniós és térségbeli összevetésben is kiugróan magas kamatterhet ró az államháztartásra. „Évente 1200-1300 milliárd forint, azaz több mint a GDP 4 százaléka ez a kamatteher. Nem fájna a fejünk, ha olyan helyzetben lennénk, mint a térségbeli országok” – tette hozzá.

Nincs lehetőség költségvetési lazításra

„Magyarország potenciális növekedési szintje elmarad a régió országaitól, ez a fajta lemaradás tíz éve tart. A következő éveink a 0-2 százalékos növekedési tartományban telhetnek el” . A miniszter ismertette, hogy bár folyamatosan nő a munkaerőpiacra bevonható, aktív személyek száma – de míg nálunk 3,9 millió a foglalkoztatottak száma, Csehországban közel 5 millió.

„Az Állami Számvevőszéknek volt egy kitűnő anyaga az eladósodásról. Az bizonyos, hogy amikor egy ország lakossága egy másik ország devizájában adósodik el, akkor valami nagy probléma van” – fejtette ki a miniszter. „Az emberek normakövetők. Ha azt látják, hogy egy állam eladósodik, akkor ez meghatározza az ő viselkedésüket is”.

„A pénzügyi válság elkerülésére fiskális szigort vezettünk be és a fenntarthatóság irányába s tettünk lépéseket. A tartós növekedéshez meg kell tartani a fiskális szigort, az államadósság fenntarthatóságát biztosítani kell, a mikrogazdasági feltételrendszer változásait pedig csökkenteni szükséges”. Magyarország az elmúlt két évben komoly kiigazítást hajtott végre, elkerültük a veszélyzónától, de még nem értünk el a veszélymentes zónába. „Azt tudom mondani, hogy a költségvetés lazítására most Magyarországnak nincsen lehetősége” – mondta a miniszter.

Torz az adózás

Magyarországon az államigazgatás dologi kiadásai nemzetközi összevetésben magasak, itt van tere a takarékosságnak. Az adózással kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarországon torz az adórendszer eloszlása, kiemelkedően sokan vallanak be ugyanis a minimálbér körüli jövedelmet.A foglalkoztatás területén erős alkalmazkodás történt, komoly volt a szektorok közötti átrendeződés, a részmunkaidő terjedése pedig szintén megfigyelhető. „A célzott járulékcsökkentés komoly mértékben járul hozzá a foglalkoztatás bővüléséhez” – mondta. Varga Mihály szerint a finanszírozási pozíciót tekintve van egy kedvező külső környezet, de a kormány is sokat tett a hozamok csökkenéséért.

Az IMF megállapodás nem csak rajtunk múlik

A miniszter az IMF-fel kötendő megállapodásról elmondta: Magyarország szorosan kötődik a német gazdasághoz. „Ami Németországban történik, az Magyarországot is érinti. Ha a német mozdony nem teljesít, akkor a mi kocsink is lassabbam döcög. A mai tudásunk szerint az is örömteli, ha a magyar gazdaság nem zsugorodik, hanem nő. Az év eleji CDS-felár 700 pont feletti szintről mostanra 300 pont körüli szintre csökkent. A forintárfolyam alakulása kiemelkedően fontos, mert nagy Magyarország devizakitettsége. Az első félév forinterősödése 280 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot” – fejtette ki.

„Lehet megállapodás, de nem csak rajtunk múlik. A tegnapi döntés bizonyosan érdekes helyzetbe hozza az IMF-et” – mondta Varga Mihály, aki szerint Magyarország tudja magát finanszírozni. „Jövőre 6 milliárd eurós finanszírozási igényünk van, ami nem tekinthető magasnak. Ha azonban az elefántok lelegelik a piacot, az megnehezítheti Magyarország helyzetét. Az biztos, hogy Magyarországon nincs autógyújtogatás, nincsenek tömegek az utcán. És egy kormánynak nem lehet célja az, hogy a politikai és társadalmi feszültségeket a végtelenségig élezze” – tette hozzá a miniszter.

(forrás: Állami Számvevőszék)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 7.

Az 5 százalékos kedvezményes áfamérték alkalmazása lakások, parkolók értékesítése és használati jogának átengedése esetén

Egy belföldi áfaalany társaság többlakásos lakóingatlan felépítésére irányuló beruházást valósít meg. A társaság a lakóingatlan tulajdonosaként társasházat alapít és kiárusítja a kialakított lakásokat. A társaság a lakások értékesítése mellett bizonyos esetekben külön helyrajzi számmal (albetétszámmal) rendelkező parkolókat, illetve parkolóhelyeket is értékesít, más esetekben pedig a társasházi osztatlan közös tulajdonban lévő parkolók meghatározott tulajdoni hányadait értékesíti. A vevők úgy is dönthetnek, hogy a lakás megvásárlásával egyidejűleg a társasházi osztatlan közös tulajdonban lévő parkolók, parkolóhelyek kizárólagos használatára vonatkozó jogosultságot szereznek. A lakások, valamint a parkolók és parkolóhelyek fenti módon megvalósuló értékesítése esetén alkalmazható-e a kedvezményes 5 százalékos áfamérték?

2023. június 7.

Adótörvények 2024: számos veszélyhelyzeti rendelet törvényként él tovább

Jövőre emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, és törvényként hatályos marad – időnként némi korrekcióval – a bankadó, a tranzakciós illeték és az energiaellátók jövedelemadója, a foglalkoztatók ekho-mentessége. Zöldadóként él tovább a légitársaságok extraprofit adója, és jön az adótanácsadók, adószakértők hatósági képzése. Kiemeltük a legfontosabb tételeket a kormány 2024-es adócsomag-tervezetéből.

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.