Vége a magánnyugdíjpénztáraknak – mit jelent ez tb-szempontból?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januári hatállyal méri a végső csapást a kormány a magánnyugdíjpénztárakra. Egy tollvonással megszünteti a kötelező járulékfizetést, ráadásul az Ab sem dönt.

A mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tag reménykedhetett eddig abban, hogy az Alkotmánybíróságnak (Ab) benyújtott indítványokról számukra kedvező határozatot hoz. A Stabilitás Pénztárszövetség azért fordult az Ab-hoz, mert a maradó pénztártagok munkával töltött szolgálati idejét nem veszi figyelembe az állam − vagyis az új szabályozás utáni időszakra nem jár nekik állami nyugdíj, jóllehet munkáltatójuk a járulékot fizeti utánuk.

A testület állítólag már a határozathozatal határán volt augusztus végén, ám újabb ötletek merültek fel és bővült a testület öt fővel. A napirendre tűzés pedig elmaradt − végleg, mert januártól minden olyan beadvány, amelyet nem személyes érintettség okán nyújtottak be, automatikusan a kukába kerül. Igaz, jövőre is lehet az Ab-hoz fordulni, az emberi méltóság sérelmére hivatkozva, legkésőbb március végéig.

A módosító sem maradt el

Ráadásul a szerdai kormányülésen olyan döntés született, hogy a kisebb gazdasági növekedés okozta kiesést többek közt a magánpénztári tagdíjakból pótolják. Az elmúlt 14 hónapban a tagdíjakat nem a pénztárak kapták, hanem a költségvetésnek kellett utalni. A döntés nyomán ez a tétel továbbra is az államé marad, ebből 48 milliárd forintra számít a kormány. Emellett tegnap egy módosítót is benyújtott a költségvetési bizottság az adóalkotmánynak keresztelt jogszabályhoz, ebben lényegében megszüntetik a magánpénztárakat.

A módosító szerint „természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási alapot illeti meg.” Hogy még egyértelműbb legyen a módosítás lényege, a javaslat kivesz minden, a magán-nyugdíjpénztári tagdíjakra vonatkozó rendelkezést a tb-törvényből.

Fontos tb-változás

A tízszázalékos egyéni befizetés eddig tagdíj vagy járulék volt, januártól csak járulék lesz. A magánpénztári tagok számára ez fontos dolgot jelent − mondta lapunknak Boncsér Katalin, a KPMG menedzsere. Egyéni befizetéseik révén szolgálati időt és jogosultságot szereznek az állami nyugdíjra. Ez komoly előrelépés a mostani helyzethez képest, amikor fizetnek mindent, mint a visszalépők, ám ezért nem jár nekik semmi.

Ugyanakkor a tagok jövedelme csak a maguk fizette járulék alapján keletkeztet állami nyugdíjat, egyéb jövedelem, ami után egyéni járulékot nem kell fizetni, nem tartozik ide. Vagyis ha októberben valaki eléri a járulékplafont, ami felett járulékot már nem kell fizetnie, a november-decemberi bére már nem számít a várható nyugdíj összegébe. De a szolgálati időbe igen. Ez azonban nem érint tömegeket, hiszen az egyéni járulékplafon nagyjából nyolcmillió forint éves jövedelemnél lesz jövőre.

A pénztári tagdíj fogalma ettől függetlenül megmarad: az a pénztár saját bevétele lesz, amit a tagok folyamatos befizetései adnak. Ez azonban nem lehet a tízszázalékos egyéni befizetés. Ehelyett a pénztárak saját alapszabályukban határozhatják meg a kívánt tagdíjak mértékét. A tagdíjat − ezt már korábban kikötötte a törvény − a pénztáraknak maguknak kell beszedniük.

Kérdés ezek után, mi lesz a különbség a magán és az önkéntes pénztárak között. Az sem eldöntött − véli Boncsér −, hogy mi lesz a magánpénztárak vagyonának sorsa, ha azok esetleg megszűnnének.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.