Végleges az adórendszer

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végleges mard a bankadó, megsarcolják az energiaszolgáltatókat – a harmadik egyenlegjavító csomag részleteit közölte a kabinet.


A kormány ezen a héten véglegesítette az új magyar adórendszert, a kabinet egyben megerősítette, hogy 2013-ra tartja a 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A bankadót végleges adónemként rögzítik a 2013-as mértéken és kivezetik a különadókat. Egyúttal a társasági adó háromkulcsossá válik: 10 százalékos kedvezményes, 19 százalékos általános és 50 százalékos speciális kulcsot vezet be a kormány – írja a minisztérium.

A kabinet döntött arról, hogy a 2013-as költségvetési évtől kezdve az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emeli, de a 19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalékos kulcs közötti adóból levonható lesz a társaságok által végrehajtott beruházások értéke, a 19 százalékot meghaladó adótömeg 50 százalékáig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

Egyúttal a közművezetékek adóját központi adóként határozzák meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

A kormány emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint többlet költségvetési bevételt hoz, ezzel párhuzamosan emelik az online szerencsejáték adóbevételt, ami további 10 milliárd forint bevételt jelent.

Az összesen 90 milliárd forintos intézkedéscsomagból így 60 milliárd forint a jövő évi államháztartási egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít a kabinet.

Az NGM kiemelte: az Európai Bizottság a jövő évre adott pozitív előrejelzésében ugyan elismerte, hogy Magyarország képes lesz 3 százalék alatt tartani államháztartási hiányát, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a 2004-es csatlakozás óta folyamatos túlzottdeficit-eljárás alól.

Ennek érdekében a kormány az Európai Bizottság által adott 2,9 százalékos hiány-előrejelzést újabb intézkedésekkel biztonságosan 2,7 százalékra mérsékelte. A kabinet újabb döntéseiről a jövő hét elején levélben tájékoztatja az Európai Bizottságot és az unió pénzügyminiszteri tanácsát.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Kamat, adósság, elengedés, devizahitel (2. rész)
2018. szeptember 21.

A kamatszedés tiltása a kereszténység egyik alapvető törvénye volt. Az első ezredfordulót követően kezdett ez a tiltás enyhülni, és ebben szerepük volt a pápáknak, tudósoknak, de leginkább a pénzkereskedelemmel foglalkozó személyeknek, családoknak. A sorozat második részében a reneszánsz időszakával, előzményeivel, utóhatásaival foglalkozunk.