Végszámla csak az alvállalkozók kifizetése után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fővállalkozó végszámláját csak akkor fizetheti ki a megrendelő, ha az előbbi igazolja az alvállalkozók hiánytalan kifizetését – a január első napjától megkötött építési szerződésre kell alkalmazni ezeket a szabályokat, a módosított építési törvény előírása szerint.

A nyáron módosított építési törvény bevezette a fedezetkezelő intézményét. A megrendelő a fedezetkezelő rendelkezésére bocsátja a szükséges összeget, aki viszont akkor fizet, ha a fővállalkozó igazolja az alvállalkozók kifizetését. A módosított törvény ezért kimondja, hogy aki építési kivitelezést vállal, annak rendelkeznie kell az elvégzéshez szükséges fedezettel: az anyag megvásárlása mellett az alvállalkozóit is ki kell fizetnie. Ez a szabály vonatkozik a munka minden szakaszára, amelyeket rész-számlákra fizet ki a fedezetkezelő.

Októbertől az út-beruházásoknál, majd a többi közbeszerzésnél 2010. január 1-jétől, a magánberuházásoknál pedig április 1-jétől kell fedezetkezelőt megbízni. A támogatásból megvalósuló beruházásokra kiírt közbeszerzéseknél a Magyar Államkincstár látja el ezt a feladatot havi 100 ezer forintért, míg a magánszférában bank is végezheti e munkát, és a díj alku tárgya.

A további – és január első napjától alkalmazandó – szabály úgy szól, hogy a fővállalkozó nem köthet ki az alvállalkozójával szemben későbbi fizetési határidőt, mint amilyen rá vonatkozik a megrendelővel kötött szerződésben. A fővállalkozó a végszámlája alapján akkor juthat hozzá az utolsó építési fázis ellenértékéhez, ha igazolja: valamennyi alvállalkozót kifizette.

Az építési törvény módosításában szerepel egy január 31-i határidő is. Az építési kivitelező cégeknek eddig a határidőig kell regisztráltatniuk magukat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál. A kamara vezeti ezen cégek névjegyzékét. A regisztrálás feltétele nem túl szigorú: a kivitelezőnek alkalmaznia kell legalább egy szakmunkást és egy felelős műszaki vezetőt.

Forrás: Ingatlanok.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.