Veszélyben a vagyonosok svájci adókedvezménye


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszűnhet a Svájcban élő vagyonos külföldiek adókedvezménye, ha a svájciak vasárnap úgy döntenek.


Svájcban népszavazást tartanak a vagyonos külföldiek könnyített átalányadózásának megszüntetéséről vasárnap.

 A Svájcban élő, de nem ott dolgozó külföldieknek a legtöbb kantonban nem jövedelemadót kell fizetniük, hanem egy meghatározott átalányadóval számolhatnak. Amennyiben vasárnap megszavazzák a kezdeményezést, jelentős kedvezménytől esnek majd el a módos külföldiek. 

A kezdeményezés támogatói a jogegyenlőség megsértésnek nevezték az átalányadót, a kritikusok pedig az adóbevételek csökkentésétől tartanak. A PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló cég adójogi szakértője attól óv, hogy az átalányadó eltörlésével a Svájcban élő külföldiek el fogják hagyni az országot. A kezdeményezés támogatottsága a szavazás előtt egyre csökken, hiszen novemberben már 46 százalék utasította el az átalányadó megszüntetését, tíz százalékkal többen, mint októberben.

Mivel Bazel, Appenzell Ausserrhoden, Schaffhausen és Zürich kantonban már nincs átalányadó, ezért sok külföldi elköltözött a környékről. Számos kanton éppen ezért ragaszkodik az átalányadóhoz, hiszen erős ipari háttér nélkül ez a fajta adóforma előnyös lehet egy-egy település számára. A Svájc dél-nyugati részén fekvő Wallis kanton Verbier településében 240 regisztrált átalányadózó van, akik csaknem kilencmillió frankot (mintegy 2,3 milliárd forint) fizetnek a településnek, ami az adóbevételek 17 százaléka.

A 2013-es adatok szerint Svájcban csaknem 5700 olyan vagyonos külföldi él, akinek átalányadójából 830 millió euróval (csaknem 254 milliárd forint) járulnak hozzá az ország éves adóbevételhez. A svájci adóhatóság képviselője szerint csaknem harminc svájci állampolgár adóbefizetése ér fel egy módos külföldi adó hozzájárulásával.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.