Nyitott még, lesz-e földadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány még állítólag hezitál, megengedje-e a földadó kivetését.


Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy megtiltsa az önkormányzatoknak a termőföld adóztatását.

Legény Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az adótörvények múlt heti elfogadásával a helyi adókról szóló törvény módosítása lehetővé teszi minden olyan vagyontárgy megadóztatását, amit központi adó nem terhel és ágazati törvény nem tilt, így a földét is.

Közölte, az MSZP javaslatának napirendre vételét a kormánypárti képviselők azért nem támogatták az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén, mert elmondásuk szerint még nem eldöntött a kormányon belül sem, hogy engedje-e ennek az adónak a kivetését. Felidézte, a szaktárca már jelezte, szerintük sem jó ez a rendelkezés. Az MSZP-s politikus azt mondta, azért kezdeményezték a  törvénymódosítást, mert elég sokszor tapasztalták, hogy a kormány nem foglalkozik egy szakminisztérium véleményével és keresztülviszi az akaratát.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>

Legény Zsolt közölte, Hajdúnánáson már elkészült az a helyi rendelettervezet, amellyel évente hektáronként hatezer forint adót vetnének ki a termőföldre.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.