25,9 százalékkal nőttek az ipari árak


Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai 39,4, az exportértékesítésé 19,0 százalékkal nőttek, átlagosan 25,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Az előző hónaphoz mérten a belföldi értékesítés 4,6, az export 5,0 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Energia, munkaerő és forintgyengülés

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta – fűzte hozzá a jelentés.

A feldolgozóipar belföldi értékesítés árai 27,3, százalékos energiaiparé 70,9 százalékos emelkedést regisztráltak tavaly márciushoz viszonyítva. Februárban megtorpant a belföldi termelői árak éves növekedése, de a márciusi 39,4 százalék 3,8 százalékponttal magasabb az előző havinál: a feldolgozóiparban 2,9 százalékponttal, az energiaiparban 6,4 százalékponttal magasabb az áremelkedés éves üteme az előző havinál.

Az élelmiszeripar termelői árai egy hónap alatt 4,0 százalékkal emelkedtek és 21,2 százalékkal lettek magasabbak a tavaly márciusiaknál. A járműgyártásban 9,4, a számítástechnikai gyártóknál, 9,1 százalékos volt a termelői árak belföldi emelkedése. A vegyiparban 48,4, a kőolajfeldolgozásban 79,7 százalékos volt az éves drágulás, ami 19,3 százalékponttal magasabb a februárinál.

A negyedéves 23,6 százalékkal nőtt

Az ipari exportban a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,9, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 234,0 százalékos volt az áremelkedés. A járműipar forintban számolt exportárai 5,9, a számítógépiparé 5,1 százalékkal emelkedett, az élelmiszeripar exportárai 20,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál.

Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 36,9, az exportértékesítéséi 16,7, így az ipari termelői árak összességében 23,6 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 2.

GVH: nincs gond az ingatlan.com hirdetésrangsoroló rendszerével

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés – jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.

2023. február 2.

Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt – jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).