A budai oldal vezet a fővárosi városrészek közötti népszerűségi versenyben az ingatlanpiacon


 A főváros II. kerülete júniusban idén már másodszor lett az érdeklődők által megjelölt legkeresettebb terület, a XI. kerület pedig szintén másodszor lett a második a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján.

A két budai kerület ezzel maga mögé utasította a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt VI. és VII. kerületet is – hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő hétfői közleményében.

A fővárosban a budai ingatlanokat, valamint a szűken vett pesti belváros lakásait kínálják a legmagasabb négyzetméterárakon. Utoljára 2020 végén, a pandémia időszakában fordult elő, hogy az érdeklődők által előnyben részesített kerületek közül az első háromból kettő a zöldebb budai területeken helyezkedjen el – jelezte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A közlemény szerint a XI. kerület változatos és megfizethetőbb ingatlankínálata szélesebb vevői réteget vonz, itt az átlagos négyzetméterár 988 ezer forint, az ingatlanvásárlásra fordított összeg pedig meghaladja a 62 millió forintot, amiért átlagosan 63 négyzetméteres lakásokat vásárolhatnak a vevők. Új ingatlanokat is kínál Újbuda, megközelítőleg 3000 lakás szerepelt a 2023 második negyedévben meghirdetett projektek kínálatában. A kerület újépítésű ingatlanjai 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az elmúlt negyedévben.

A XI. kerületben stagnáltak az ingatlanárak a tavalyihoz viszonyítva, a II. kerületben viszont a Duna House értékesítési adatai alapján a tavalyi átlagnál 24 százalékkal magasabb, 1,2 millió forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni idén. Az ügyfelek átlagosan 112 millió forintot költöttek ingatlanra a kerületben, amiért csaknem 90 négyzetméteres otthonokat kaptak. Panellakás nem, csúsztatott zsalus szerkezetű ingatlan pedig csak kis számban található itt az eladó ingatlanok között, a téglaépítésűek dominálnak.

Budapesti új lakásért az idei év második negyedévében egyik kerületben sem kértek többet, mint a II. kerületben, ahol már 2,5 millió forintnál is magasabb árat kell fizetni egy új lakás négyzetméteréért. Az egyik legkevesebb, 100 alatti darabszámban hirdettek meg a fejlesztők lakásokat ebben a városrészben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

2024. június 13.

Az MNB 45 millió forintos bírságot szabott ki egy szlovákiai cégre

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.