Az energiatanúsítvány javíthatja a vevő alkupozícióját


Új időszak indul a lakás- és lakáshitel piacon, mivel novembertől megváltoznak az lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó előírások. Az energiatakarékosság felértékelődik. A lakások energetikai korszerűsítése terén bőven van tér az előre lépésre, ugyanis a tavaly gazdát cserélt lakóingatlanok 51 százaléka átlagos vagy annál rosszabb besorolású volt. „Az új energiatanúsítvány nem pusztán formai kellék. A vevőknek érdemes lesz komolyan venni és megkövetelni azt, mert világos képet ad arra vonatkozóan is, hogy milyen korszerűsítésekre lesz szükség a jövőben a megvásárolni kívánt ingatlanban” ‒ mondta Suba Levente, a K&;H fenntarthatósági programjának vezetője.

Megváltozik és részben szigorúbb lesz az lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó szabályozás november elsejétől, ez pedig új időszakot nyit a lakáspiacon és a lakáshitelezésben is. A változtatás nyomán várhatóan felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál.

Az új szabályok szerint az eddigi tíz helyett öt évig lesz érvényes a lakásokra kiadott energiatanúsítvány, amely a mostanival ellentétben az épületet és az ingatlan egyben vizsgálja és részletesebb képet nyújt azok energiahatékonyságáról, így például a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásáról is.

Az új energiatanúsítvány ‒ az összesített energetikai jellemző alapján történő besorolás mellett ‒ megmutatja azt is, hogy az adott ingatlannak mekkora a fajlagos széndioxid-kibocsátása. Változnak az energiahatékonyságra vonatkozó besorolások is: az „A+++” kategóriába kerülnek a legjobb ingatlanok, a leggyengébb minősítés pedig az „I” kategória lesz.

„Az új energiatanúsítvány nem pusztán formai kelléke egy ingatlan adásvételének” – hívja fel a figyelmet Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője. „Az energetikus az épületszerkezet minden részére vonatkozó elemzést készít, és a tanúsítvány részét képezi egy ütemezett felújítási terv is” – teszi hozzá a szakember. Ilyen formában a vevő pontosabb képet kap arról, hogy milyen sorrendben, milyen korszerűsítésekre lesz szükség a megvásárolandó ingatlanban. Így meg tudja becsülni a várható többletköltségeit is – ez pedig az ármegállapodás során akár még kedvezőbb alkupozícióba is hozhatja.

A Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka, azaz több mint 64 ezer volt „FF”, azaz átlagos vagy annál rosszabb kategóriájú az energiatanúsítvány szerint. Ez csekély javulást jelent a 2017-es 54 százalékhoz képest. “A magyar lakásállományt nézve bőven van tér a fejlődésre, egyebek mellett energiakorszerűsítési szempontból is” ‒ nyilatkozta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője.

A lakásállomány minőségének javulásához is hozzájárulhatnak a korábbinál pontosabb és részletesebb energiatanúsítványok. Ezeket egyre több vevőjelölt fogja komolyan venni, ahogy közvetve hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is.

„Várhatóan a takarékosabb, alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkező lakóingatlanok iránt nagyobb lesz a kereslet. Arról nem beszélve, hogy a fenntarthatósági céloknak, a klímaváltozás elleni harcban is fontos szerepet játszhatnak” ‒ hangsúlyozta a szakember. Az alacsonyabb energiafogyasztású lakások iránti várható keresletnövekedés és felértékelődés miatt érdemes megfontolni egy-egy elavult rendszerrel rendelkező lakóingatlan korszerűsítését, mert bár jelentős kiadással járhat, jó eséllyel megtérülő beruházásról van szó. Ráadásul a finanszírozás is összhangban lehet ezekkel a célokkal. „A K&H például a piacinál alacsonyabb kamatokkal, kedvezményesen nyújt úgynevezett zöld lakáshitelt, amely új és használt ingatlanok – akár felújítással is egybekötött – megvásárlására igényelhető. A kamatkedvezménnyel elérhető K&H-s zöld lakáshitelből napelem vagy hőszivattyú telepítését, illetve a hőszigetelés felújítását is finanszírozni lehet” – tette hozzá Suba Levente.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 17.

A fenntarthatóságra fókuszálnak az induló cégek

6,5 év múlva – egyes számítások szerint – a Föld elérheti az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokos emelkedését, ami visszafordíthatatlanul megváltoztatná a bolygó klímáját. Ennyi idő ezen vélemények szerint van arra, hogy az emberiség – beleértve a vállalkozásokat is – tegyen azért, hogy fenntarthatóvá váljon a jövő. A K&H Cápák között üzleti showműsor jelentkezőinek körében végzett felmérése szerint az induló vállalkozások is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, jelentős részüknél ez már a termékfejlesztéskor döntő szempontnak számít.
2022. január 24.

A magas energiaárak miatt gyűltek össze az uniós miniszterek Párizsban

A magas energiaárak a legfontosabb téma az uniós energetikai és környezetvédelmi miniszterek háromnapos találkozóján, amely a francia elnökség egyik nyitórendezvénye – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
2022. augusztus 30.

A vállalkozások fenntarthatóságának új szempontjai: a nem pénzügyi jelentések európai gyakorlatának elemzése

A hazai tudományos térben is felértékelődő terület a gazdálkodás környezeti és társadalmi fenntarthatóságának vizsgálata, amely a vállalati beszámolókban is új tartalmat nyer. Az Állami Számvevőszék nemzetközi besorolású (Scopus, Wos) Pénzügyi Szemle közpénzügyi tudományos folyóiratában jelent meg Boros Anita egyetemi tanár (Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem), Lentner Csaba egyetemi tanár (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), valamint Nagy Vitéz egyetemi adjunktus (Corvinus Egyetem, NKE) pénzügyi fenntarthatósággal kapcsolatos publikációja magyar és angol nyelven – mai cikkünk ebből ad rövid összefoglalót.