A cégek sorra jelentik be rekorderedményüket – az AutoWallis, a Yettel és a Budapesti Ingatlan ma rukkolt vele előma közölte


Rekordévet zárt tavaly is az AutoWallis: az árbevétel mintegy 40 százalékkal emelkedett, az értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) pedig csaknem megduplázódott – közölte az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben a tőzsdei társaság. A cég közgyűlési meghívójából kiderül, hogy az igazgatóság nem javasol osztalékfizetést a tavalyi eredmények után. A Yettel Magyarország Zrt. 2021-hez képest 8 százalékkal magasabb, 211 milliárd forintos bevétellel zárt tavaly, az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) is csak a különadó miatt csökkent az előző évhez képest – jelentette be Peter Gazik vezérigazgató a társaság csütörtöki sajtórendezvényén, Budapesten. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózás utáni eredménye 10,012 milliárd forintra nőtt 2022-ben az előző évi 8,171 milliárd forintról – közölte a BIF a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. Az igazgatótanács részvényenként 35 forintos osztalék kifizetésére tesz javaslatot az áprilisi 28-i közgyűlésen. A minden várakozást felülmúló MOL 300 Ft-s osztalékot javasolt. Rekordévet zárt az Opus Global Nyrt. és a DélKerTÉSZ is.

Rekorderedmény az AutoWallisnál

A nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti konszolidált adatok alapján az AutoWallis árbevétele 2022-ben, az iparági átlagot felülmúlva, 39 százalékkal, 270 milliárd forintra nőtt, ami az organikus növekedés mellett a jelentős áremelkedések eredménye. 2022 második negyedévétől a szlovén Avto Aktiv eladásai növelték az árbevételt – közölte a társáság.

A pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 85 százalékkal nőtt, meghaladta a 14,52 milliárd forintot. A cég nagykereskedelmi üzletágában 158,9 milliárd forintra (+43 százalékkal), míg a kiskereskedelmi üzletágában 111,2 milliárd forintra nőtt (+32 százalékkal) az árbevétel.

A régió 14 országában jelenlévő csoport 31 303 ezer gépjárművet adott el tavaly, 25 százalékkal többet, mint az előző évben. A vállalat teljes átfogó eredménye csaknem háromszorosára (+183 százalék) 9,1 milliárd forintra nőtt, így az éves átlagos részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a 2021-es 8,95 forintos rekordszintről, 19,27 forintra ugrott.

Az igazgatóság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési meghívóban arról tájékoztatta a befektetőket, azt javasolják, hogy a növekedési stratégia megvalósítása érdekében a 2022-es eredmény teljes egészében az eredménytartalékba kerüljön.

„Az AutoWallis Csoport tőkeereje, diverzifikált működése és régiós jelenléte biztosítja, hogy piaci konszolidátorként stabilan növekedjen, miközben 2025-re árbevétele további akvizíciók nélkül is meghaladja akár a 400 milliárd forintot emelkedő hatékonyság mellett, és az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon” – idézték a közleményben Müllner Zsoltot, az AutoWallis-csoport elnökét.

A 2021-ben felülvizsgált növekedési stratégiában a társaság azzal számolt, hogy 2025-re az árbevétele 400-433 milliárd forint közé, az EBITDA pedig 14-15,2 milliárd forint fölé ugorhat, utóbbit már most elérte a társaság. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közleményben a tavaly lezárt, illetve bejelentett tranzakciók és akvizíciók közül kiemelte a Renault Hungária felvásárlásának lezárását, illetve a flottakezelő Nelson, valamint a JóAutók.hu és az Autó-Licit.hu oldalakat üzemeltető Net Mobilitás Zrt. idén év eleji megszerzését, megjegyezve, hogy az akvizíciók tovább növelhetik az idei eredményt.

A BÉT prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis részvényei 93,2 forinton zártak szerdán, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 83 forint és 111,8 forint között változott.

Az utóbbi időben több írás is foglalkozott a rekordok hátterével: pl. a portfolio.hu cikke.

Nőtt a Budapesti Ingatlan nyeresége 2022-ben

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózás utáni eredménye 10,012 milliárd forintra nőtt 2022-ben az előző évi 8,171 milliárd forintról – közölte a BIF a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. Az igazgatótanács részvényenként 35 forintos osztalék kifizetésére tesz javaslatot az áprilisi 28-i közgyűlésen.

A 2018 vége óta szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIF) nettó árbevétele éves összevetésben 10,289 milliárd forintra nőtt 2022-ben, az előző évi 4,513 milliárd forintról a közgyűlési előterjesztések között elérhető, a nemzetközi pénzügyi beszámolási szabvány (IFRS) alapján készített jelentés szerint.

A bérbeadásból származó és üzemeltetési díjbevételek tavaly 5,370 milliárd forintra nőttek a 2021-es 3,665 milliárd forintról. Az éves 46,5 százalékos növekedése elsősorban a bérleti szerződésekben rögzített bérleti- és üzemeltetési díj emeléseknek és új, jobb feltételű szerződések kötésének volt köszönhető.

A társaságnál a befektetési célú ingatlanok állománya 2022 végén 71,881 milliárd forint értékben szerepelt a könyvekben, amely több mint 8 milliárd forinttal haladja meg a 2021 év végi szintet. A növekedés a fejlesztés alatt álló ingatlanokon végzett értéknövelő beruházások, aktiválások, illetve a jövedelemtermelő ingatlanok magasabb kihasználtságának volt az eredménye – közölték.

Az eszközök 9 százalékkal 81,565 milliárd forintra, a saját tőke 10 százalékkal 55,5 milliárd forintra emelkedett 2022-ben. A rövid és hosszú lejáratú kötelezettségek együttesen 26 milliárd forintot tettek ki az előző évi 24,1 milliárd forint után. A jelentés szerint 2023-ban a BIF egyebek mellett a stratégiájába illeszkedő akvizíciós lehetőségek felkutatására, az akvizíciók lebonyolítására fókuszál és arra, hogy ezeket az ingatlanokat be tudják illeszteni a jövedelemtermelő portfólióba.

Az igazgatótanács a szabad eredmény és eredménytartalék terhére 8,8 milliárd forint összegű, részvényenként 35 forint osztalék kifizetését javasolja az április 28-i közgyűlésnek, míg egy éve a részvényesek 20 forint osztalékot kaptak. A BIF részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír ára szerdán 192 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb értéke 316, a legalacsonyabb 185 forint volt.

Növelte az árbevételét a Yettel tavaly

A Yettel Magyarország Zrt. 2021-hez képest 8 százalékkal magasabb, 211 milliárd forintos bevétellel zárt tavaly, az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) is csak a különadó miatt csökkent az előző évhez képest – jelentette be Peter Gazik vezérigazgató a társaság csütörtöki sajtórendezvényén, Budapesten.

A távközlési szolgáltató vállalat a 2021-esnél 11 százalékkal kisebb, 42,2 milliárd forintos EBITDA-t ért el tavaly, különadó nélkül viszont 49,5 milliárd forinttal zárt volna.

Bár még csak a megkezdett út elején jár a Yettel (korábban Telenor), az új márkanév első éve és a termékértékesítések alakulása bizakodásra ad okot a társaság vezérigazgatója szerint. Hozzátette, hogy továbbra is fontos projektjüknek tekintik a 2021-ben elkezdett hálózatkorszerűsítést, amelynek majdnem a 60 százalékánál tartanak. A Yettel már több mint 500 5G-bázisállomással rendelkezik, a 4G-hálózatuk kapacitását is kétszeresére-háromszorosára növelik. A cég stratégiáját és terveit a közvetett állami tulajdonrész nem befolyásolja – tette hozzá.

Korábbi közleményei szerint a Yettel mobilhálózata 2022-ben több mint 370 millió gigabájt adatforgalmat szolgált ki, majdnem 6 milliárd perc hanghívást és több mint 1 milliárd sms-küldést tett lehetővé. A csaknem 3,1 millió előfizetővel rendelkező vállalat utolsó mért havi adatforgalma 40 százalékkal nagyobb a tavaly áprilisinál.

A Yettel a korábbi márkaismertség szintjét 2022 szeptemberére érte el, a Telenor nevet 2022 márciusával cserélték fel az újra. A társaság többségi tulajdonosa a cseh PPF-csoport, amely 2018-ban vásárolta meg a norvég tulajdonos mobilszolgáltatóit a térségben. A vállalatban közvetve 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a magyar állam a képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül.

Tegnapi hír az Opus Global kirobbanó formája és a DélKerTÉSZ eredményessége.

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2022. évi, a nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését az OPUS GLOBAL Nyrt. A vállalatcsoport tavaly átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget, jelentősen növelte árbevételét, és a gazdasági nehézségek közepette is megőrizte eredményességét. Az energiaválság sújtotta világpiaci környezetben csaknem megduplázta nettó árbevételés és üzemi eredményét, a teljes átfogó eredménysoron pedig 22,2 milliárd forint nyereséget ért el.

Rekordszintű forgalmat ért el tavaly a szentesi DélKerTÉSZ, a zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó nettó árbevétele megközelítette a 18 milliárd forintot, ami éves szinten 37 százalékos növekedés.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.