A jegybank 15 millió forint bírságot szabott ki engedély nélküli pénzváltás miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jegybank 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Ádám Travel Utazási Szolgáltató Kft.-re engedély nélküli pénzváltás miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a budapesti Ádám Travel Kft. korábban kiemelt közvetítői megbízási szerződéssel rendelkezett arra, hogy egy pénzügyi intézmény nevében és annak javára pénzváltási tevékenységet végezzen. A  társaság azonban azt követően is folytatta pénzváltó tevékenységét, hogy a pénzügyi intézmény megszüntette a vele kötött megbízási szerződést. A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, nyereség és vagyonszerzés érdekében végzett pénzváltást, amelyhez nem rendelkezett jegybanki engedéllyel, ezért az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak a tevékenységet.

A bírság összegének megállapításakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Emellett az Ádám Travel és annak képviselője az MNB vizsgálatakor nem volt együttműködő, sőt valótlan állításokat tettek az ügyben. Enyhítette viszont a bírság mértékét, hogy a jogsértésnek nem volt tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 25.

41,3 millió forint bírságot kapott a Sberbank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt; a hibák ugyanakkor nem érintik a bank megbízható működését.
2020. július 29.

Az MNB 50 millió forintra bírságolta a K&H Biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási és az életbiztosítási területek problémás állománykezelése, valamint az informatikai biztonsági és a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt, a feltárt problémák a biztosító megbízható működését nem veszélyeztetik.