A külkereskedelmet és az ipari termelést is javíthatja a Mercedes gyár


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A külkereskedelmi és az ipari termelési adatokat is javíthatja márciustól a kecskeméti Mercedes gyár termelésének beindulása – vélekedett a Takarékbank és az Erste elemzője a a KSH által közzétett februári ipari termelési és külkereskedelmi adatokról.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) április 6-án közölte az előzetes külkereskedelmi és ipari termelési adatokat.

Az év második hónapjában az import forintértékének növekedési üteme meghaladta az exportét, a behozatal 9,5, a kivitel 6,3 százalékkal bővült a magas bázisidőszaki értékekhez képest. Euróban számolva a kivitel, valamint a behozatal értéke szinte nem változott 2011 azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg 2012 februárjában 198 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 36 milliárd forintos romlását jelenti az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelés februárban az előzetes adatok alapján 1,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékkal csökkent. A termelés az év első két hónapjában 0,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0,8 százalékkal nőtt.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli: a várakozásoknál kissé gyorsabban, 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban az előző évihez képest, azonban a szökőnaphatás miatt a munkanaphatással kiigazított termelés 3,4 százalékkal csökkent. Az ipari termelés év eleji gyengélkedése a szakértő szerint megfelel a várakozásoknak. Suppan Gergely kiemelte: márciustól az ipari termelés újra élénkülhet egyrészt a gyengülő bázisok, másrészt egyes javuló német konjunktúramutatók hatására. A legnagyobb hatással azonban a Mercedes március végén induló termelése lehet. Egyes beszállítóknál ugyanis már korábban elkezdődhetett a termelés felfuttatása, amit a márciusban meredeken megugró hazai beszerzési menedzser index is jelezhetett, hiszen a szaúdi mutató után a második legerősebb értéket mutatta nemzetközi összehasonlításban – hangsúlyozta az elemző.

Áprilistól az év végéig 6-8 százalék közötti növekedést vár a Takarékbank az ipari termelésben, az év egészében pedig azt várják, hogy 5 százalékhoz közeli lehet az ipari termelés növekedése. A külkereskedelmi adatok kapcsán Suppan Gergely kifejtette: az euróban mért gyorsabb importnövekedés szinte teljes egészében a cserearányromlásnak köszönhető, így a nettó export továbbra is jelentős szerepet játszhat a bruttó hazai termék (GDP) növekedésében. Az exportot, csakúgy, mint az ipari termelést, a Mercedes induló termelése dobhatja meg a következő hónapoktól, azonban a termelést megelőzően a nyersanyagok és alkatrészek importja már növekedést mutathat – fűzte hozzá. Az export élénkülését az év hátralevő részében a várhatóan javuló német konjunktúra is segítheti. Az év egészében 7,8 milliárd euró külkereskedelmi többletre számít a szakértő a tavalyi 6,89 milliárd euró után.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője havi szinten a 0,8 százalékos bővülésnél jobbat várt, és összességében is kissé negatív meglepetésként értékelte az ipari termelési adatokat. Ő is úgy vélekedett, hogy a márciusi adat a Mercedes termelésének beindulása miatt már jobb lehet, és az év második felében is bővülés várható az ipari termelésben. A szakértő hozzáfűzte: az idén éves átlagban 3,5 százalékos termelés-növekedést várnak.

A külkereskedelmi termékforgalom adatait egyértelműen negatív meglepetésnek nevezte Árokszállási Zoltán, mivel előrejelzésükben februárra 760 millió eurós többletet vártak az előzetes adatok szerinti 690 millió euró helyett. Hozzáfűzte, hogy az elemzői konszenzus még magasabb, 800 millió euró vagy afeletti szufficitről szólt.
A külkereskedelmi adatokon is a Mercedes termelésének beindulása segíthet – mondta a szakértő. Kifejtette: az import dinamikája el fog maradni az exportétól, vagyis csökken a külkereskedelmi többlet. A tavalyi 7 milliárd eurós többlet az idén némiképp nőhet.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.