Túl a mélyponton: derűlátóbbak a kkv-k


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többéves mélypontot követően emelkedett a hazai vállalkozások egyéves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index; a hangulat javulása főként annak köszönhető, hogy mérséklődtek a közterhek, valamint a vállalati kamatok változására vonatkozó eddigi pesszimista várakozások, és a gazdaságpolitika megítélése sem romlott tovább. Az agrárcégek a leginkább derűlátóak.


Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője közölte: bár egy negyedéves javulást követően egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni, másfél éves csökkenő tendencia tört meg: a 700 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index mínusz 32 pontra emelkedett a megelőző mínusz 44-ről. Szektorok szerinti bontásban egyértelműen a mezőgazdasági cégek idei várakozásai a legoptimistábbak, míg a szolgáltatóipari vállalkozásoknál a legkisebb mértékű a pozitív változás.

A közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások javulása az lehet, hogy mindkét részindex már olyan mélypontot ért el, amelynél további romlást már nem feltételeznek a kkv-vezetők – fogalmaz. A közterhekkel kapcsolatos várakozás még mindig a legalacsonyabb, mínusz 61 pont, ez azonban 16 pontos növekedés az előző negyedévhez képest. A pozitív elmozdulás annak köszönhető, hogy jelenleg a kkv-k mintegy 30 százaléka nem várja a cégét érintő közterhek további növekedését, szemben az előző negyedévben tapasztalt 16 százalékkal.

A vállalati hitelkamatok várakozásainak javulása feltehetően annak köszönhető, hogy a jegybanki alapkamat tartásával a vállalati hitelkamatok emelkedését is egyre kevesebb cégvezető valószínűsíti, 44 százalék a korábbi 68 százalékhoz képest – tette hozzá Németh László.

A legutóbbi felmérés alkalmával legpozitívabban az európai uniós pályázati támogatásokról, valamint a vevői kapcsolatok megítélésével kapcsolatban nyilatkoztak a vállalkozások.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság kedden.

2024. május 21.

Az üres iroda fenntartása a legdrágább

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakultak az irodahasználati szokások, ráadásul belépett a munkaerőpiacra a Z-generáció, amelynek tagjai nagyobb szabadságot, rugalmasságot várnak el az őket foglalkoztató vállalatoktól, valamint az irodákban is élményekre vágynak. Mindez kettős kihívást jelent a megfelelő munkahelyi környezet kialakításával, fenntartásával foglalkozó szakembereknek és a HR-eseknek. Új megközelítésre van szükség, hogy a dolgozók ne kényszerként éljék meg a bejárást, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák az irodai munkában.