Adótartozásnál csak a bírság, pótlék mérséklése kérhető


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg magánszemélyek akár a tartozás mérséklését is kérhetik, egy vállalkozás csak a szankciók (bírság, pótlék) mérséklését kérheti az adóhatóságtól. A tőketartozást mindenképpen meg kell fizetni, halasztás vagy részletfizetés azonban kérhető.

Az adózás rendjéről szóló törvény méltányossági lehetőséget biztosít azoknak az adózóknak, akik a bevallott vagy az adóhatóság által megállapított fizetési kötelezettségeiket valamilyen méltányolható okból nem vagy csak részben tudják határidőben teljesíteni. Ilyenkor fizetési kedvezményeket (halasztást, részletfizetést, mérséklést, elengedést) lehet kérni. Ezekben az eljárásokban csupán azt vizsgálhatják, hogy a konkrét esetben a méltányosság törvényes feltételei fennállnak-e vagy sem – derül ki az APEH tájékoztatójából.

Kizárólag kérelemre lehet fizetési kedvezményt engedélyezni, automatikusan nem jár. A kérelmet a vállalkozás mellett a felszámoló, a végelszámoló, vagy az adózó képviselője (pl. könyvelő, adótanácsadó) terjesztheti elő. Papír alapon célszerű az erre szolgáló nyomtatványokat használni, amelyek az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthetők. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők elektronikusan is elküldhetik a beadványaikat. Az eljárásért 2200 forint illetéket kell fizetni, amelyet banki átutalással, csekken valamint az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is lehet teljesíteni.

A tőketartozás nem mérsékelhető

Jogi személyek és egyéb szervezetek kizárólag a szankciókat, azaz a bírságot, vagy a késedelmi pótlékot csökkenthetik.

A pótlék és bírságtartozást csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén mérsékelhetik, vagy engedhetik el, így különösen akkor, ha ezeknek a tartozásoknak a megfizetése a gazdálkodási tevékenységet ellehetetlenítené.

A pótlék vagy a bírság csökkentését, elengedését a tőketartozás egy részének vagy az egészének a megfizetéséhez köthetik.

Halasztás, részletfizetés

Halasztás, részletfizetés akkor engedélyezhető, ha az adósnak olyan fizetési nehézsége áll fenn, amely miatt a tartozások azonnali vagy egyösszegű megfizetésére nem képes, és a fizetési nehézség kialakulása neki nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az adott helyzetben elvárható, továbbá a fizetési nehézség átmeneti jellegű, azaz a tartozás későbbi megfizetése valószínűsíthető.

A fizetési könnyítés megadásához az adóhatóság különböző feltételeket (pl. biztosíték adása) szabhat. Ha a vállalkozás az előírt feltételt nem teljesíti, a kedvezmény megszűnik és a tartozás a járulékaival együtt egy összegben esedékessé válik.

A bírság, pótlék mérséklése és halasztás, részletfizetés ugyanabban a beadványban együttesen is kérelmezhető, sőt célszerű is együttesen kérni. Ennek hiányában ugyanis a mérsékelt összegre akkor sem engedélyez könnyítést a hatóság, ha a többi tartozás megfizetésére már biztosított.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

A Magyar Suzuki stabil évet zárt 2023-ban

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen – mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. Vezérigazgatója.

2024. június 12.

Tavaly is aktív volt a GVH

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.