Adótartozásnál csak a bírság, pótlék mérséklése kérhető


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg magánszemélyek akár a tartozás mérséklését is kérhetik, egy vállalkozás csak a szankciók (bírság, pótlék) mérséklését kérheti az adóhatóságtól. A tőketartozást mindenképpen meg kell fizetni, halasztás vagy részletfizetés azonban kérhető.

Az adózás rendjéről szóló törvény méltányossági lehetőséget biztosít azoknak az adózóknak, akik a bevallott vagy az adóhatóság által megállapított fizetési kötelezettségeiket valamilyen méltányolható okból nem vagy csak részben tudják határidőben teljesíteni. Ilyenkor fizetési kedvezményeket (halasztást, részletfizetést, mérséklést, elengedést) lehet kérni. Ezekben az eljárásokban csupán azt vizsgálhatják, hogy a konkrét esetben a méltányosság törvényes feltételei fennállnak-e vagy sem – derül ki az APEH tájékoztatójából.

Kizárólag kérelemre lehet fizetési kedvezményt engedélyezni, automatikusan nem jár. A kérelmet a vállalkozás mellett a felszámoló, a végelszámoló, vagy az adózó képviselője (pl. könyvelő, adótanácsadó) terjesztheti elő. Papír alapon célszerű az erre szolgáló nyomtatványokat használni, amelyek az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthetők. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők elektronikusan is elküldhetik a beadványaikat. Az eljárásért 2200 forint illetéket kell fizetni, amelyet banki átutalással, csekken valamint az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is lehet teljesíteni.

A tőketartozás nem mérsékelhető

Jogi személyek és egyéb szervezetek kizárólag a szankciókat, azaz a bírságot, vagy a késedelmi pótlékot csökkenthetik.

A pótlék és bírságtartozást csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén mérsékelhetik, vagy engedhetik el, így különösen akkor, ha ezeknek a tartozásoknak a megfizetése a gazdálkodási tevékenységet ellehetetlenítené.

A pótlék vagy a bírság csökkentését, elengedését a tőketartozás egy részének vagy az egészének a megfizetéséhez köthetik.

Halasztás, részletfizetés

Halasztás, részletfizetés akkor engedélyezhető, ha az adósnak olyan fizetési nehézsége áll fenn, amely miatt a tartozások azonnali vagy egyösszegű megfizetésére nem képes, és a fizetési nehézség kialakulása neki nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az adott helyzetben elvárható, továbbá a fizetési nehézség átmeneti jellegű, azaz a tartozás későbbi megfizetése valószínűsíthető.

A fizetési könnyítés megadásához az adóhatóság különböző feltételeket (pl. biztosíték adása) szabhat. Ha a vállalkozás az előírt feltételt nem teljesíti, a kedvezmény megszűnik és a tartozás a járulékaival együtt egy összegben esedékessé válik.

A bírság, pótlék mérséklése és halasztás, részletfizetés ugyanabban a beadványban együttesen is kérelmezhető, sőt célszerű is együttesen kérni. Ennek hiányában ugyanis a mérsékelt összegre akkor sem engedélyez könnyítést a hatóság, ha a többi tartozás megfizetésére már biztosított.Kapcsolódó cikkek

2022. július 4.

A cég jó hírnevébe kerülhet a fenntarthatósági szempontok elhanyagolása

A szervezet jó hírnevébe kerülhet, ha egy vállalat nem kezeli megfelelően az egyre szigorúbb környezetvédelmi és társadalmi elvárásokat, a cégvezetők többsége mégsem egyeztet ezekről a területekről a jogi igazgatóval – állapítja meg az EY és a Harvard Law School Center 1000 jogtanácsos és jogi vezető bevonásával készült nemzetközi közös kutatása.

2022. július 4.

Fogy a kkv-k optimizmusa

Tovább mérséklődött a kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozása a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján. A mutató jelenleg 3 ponton áll, mivel újabb 2 pontot süllyedt az előző negyedévben látott 6 pontos esés után. Ennek oka, hogy a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalkozások várakozásai esetében nagyobb mértékű visszaesés történt, míg a mikro- és kisvállalkozások esetében inkább kivárás tapasztalható – olvasható az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

2022. július 1.

Kósa Lajos az atipikus foglalkoztatási formákat méltatta

Egy modern gazdaság nem nélkülözheti az olyan atipikus és rendkívül rugalmas foglalkoztatási formákat, amelyeket a szövetkezetek kínálnak – mondta az Országos Szövetkezeti Tanács újraválasztott elnökeként a fideszes politikus.