Az alacsonyabb árak a családi házak piacára hajtották a vevőket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt néhány hónapban kialakult ingatlanpiaci helyzetnek talán a közepes méretű, jó elosztású családi házak lehetnek a nyertesei. Növekvő népszerűségük oka egyszerű: áraik sokkal kevésbé nőttek, mint ami az ingatlanpiac más szegmenseiben tapasztalható volt.

Relatíve olcsóvá váltak a családi házak az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedése során Budapesten és környékén, ugyanakkor az is jellemző, hogy számottevő kereslet tényleg csak a “jó áron” kínált házakra mutatkozik – a megfelelő adottságok mellett -, a magasabb árkategóriákban szerényebb a mozgás. Az ingatlanközvetítők szerint a vevők “minél olcsóbban” szeretnének vásárolni.

Ez pedig azt is jelenti, hogy talán nem minden kerület veszi ki a részét a családi házak iránt megnövekedett érdeklődésből. Ilyen kerület például Újbuda, ahol “minden ellenkező híreszteléssel szemben” rendkívül nehéz most eladni a családi házakat, melyek ára ma már a 80 millió forintos árszint környékén indul. – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője.

Ezért az árért ráadásul csak öreg, nem karbantartott házakat kapunk. Várakozásai szerint éppen ezért a közeljövőben akár árcsökkenésre is sor kerülhet ebben a kategóriában, hiszen jelenleg rettenetesen drágák a családi házak, miközben a vevők “nagyon válogatnak”, és alacsonyabb presztízsű kerületekben néznek inkább körül.

Így például a XXII. kerületben, ahol némileg más helyzettel szembesülhetnek az ingatlanpiacon. „Errefelé több a tranzakció a családi házaknál, aminek oka egyértelműen az, hogy 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint a szomszédos XI. kerületben. Ez pedig bőven elég vonzerőt jelent a vevők számára.” – tette hozzá Nagy Csaba.

Érezhető a vevői érdeklődés az északi agglomerációban, Dunakeszin is. Habár, mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője elmondta, az árakat tekintve rendkívül nagy a szórás errefelé, hiszen változatosak a telekméretek, eltérő a fekvés és az állapot. Az ugyanakkor elmondható, hogy Dunakeszin elfogadható állapotú házat most nem nagyon lehet kapni 50 millió forint alatt. Házak esetén egyébként a nappali plusz három- vagy négyszobás kialakítást preferálják a vásárlók.

A vevők Dél-Pesten azért ennél olcsóbban vásárolhatnak. „Így például a XVIII. kerületben, illetve annak agglomerációjában, Vecsésen, Gyálon, Üllőn 20-40 millió forintért keresnek kisebb családi házakat, ikerházakat, sorházakat. Elsősorban a felújított és jó ár/érték arányú, pontosan árazott ingatlanokat választják ki a kínálatból.” – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A felújítandó lakások most kevésbé keresettek, de ha egy felújításra szoruló ingatlant jó áron kínálnak – azaz jó az ár/érték arány és a felújítás költségeit számolva sem túlzó az ár -, akkor azért akad rájuk vevő.

„De az olcsóbb, közepes méretű családi házakra Kispesten és Pestszenterzsébeten is vadásznak az érdeklődők, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakás.” – hangsúlyozta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, jó állapotú, 90-120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben 35-50 millió forintért meg lehetett vásárolni, miközben ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora újépítésű ingatlant kapnának.

Egy másik dél-pesti kerületben, Csepel-Hároson leginkább a zártkerti ingatlanok iránt mutatkozik komoly érdeklődés, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek a legolcsóbbak a kerület ingatlanpiaci kínálatban. „Sok érdeklődő 7-9 millió forintért szeretne valamilyen ingatlanhoz jutni, mert ennél nincs több pénzük, de ennyiért persze még egy faházat sem tudnak kínálni nekik.” – jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője. Az újépítésű házak esetében is hasonló a helyzet: az érdeklődők 20-25 millió forintért vásárolnának, miközben a kínálati árak 40-45 millió forintnál járnak.

Várakozásai szerint egyébként emiatt az újépítésűek árain mindenképpen változtatniuk kell a vállalkozóknak, mert a jelenlegi kínálati árakon nem lesz rájuk vevő. Mint mondta, jellemző volt az elmúlt egy-két évben, hogy az építkezések során folyamatosan emelték az árakat a beruházók, mostanra azonban ezek olyan szintre kerültek, ahol megszűnik a kereslet irántuk.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).