Az alacsonyabb árak a családi házak piacára hajtották a vevőket

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. december 4.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt néhány hónapban kialakult ingatlanpiaci helyzetnek talán a közepes méretű, jó elosztású családi házak lehetnek a nyertesei. Növekvő népszerűségük oka egyszerű: áraik sokkal kevésbé nőttek, mint ami az ingatlanpiac más szegmenseiben tapasztalható volt.

Relatíve olcsóvá váltak a családi házak az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedése során Budapesten és környékén, ugyanakkor az is jellemző, hogy számottevő kereslet tényleg csak a “jó áron” kínált házakra mutatkozik – a megfelelő adottságok mellett -, a magasabb árkategóriákban szerényebb a mozgás. Az ingatlanközvetítők szerint a vevők “minél olcsóbban” szeretnének vásárolni.

Ez pedig azt is jelenti, hogy talán nem minden kerület veszi ki a részét a családi házak iránt megnövekedett érdeklődésből. Ilyen kerület például Újbuda, ahol “minden ellenkező híreszteléssel szemben” rendkívül nehéz most eladni a családi házakat, melyek ára ma már a 80 millió forintos árszint környékén indul. – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője.

Ezért az árért ráadásul csak öreg, nem karbantartott házakat kapunk. Várakozásai szerint éppen ezért a közeljövőben akár árcsökkenésre is sor kerülhet ebben a kategóriában, hiszen jelenleg rettenetesen drágák a családi házak, miközben a vevők “nagyon válogatnak”, és alacsonyabb presztízsű kerületekben néznek inkább körül.

Így például a XXII. kerületben, ahol némileg más helyzettel szembesülhetnek az ingatlanpiacon. „Errefelé több a tranzakció a családi házaknál, aminek oka egyértelműen az, hogy 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint a szomszédos XI. kerületben. Ez pedig bőven elég vonzerőt jelent a vevők számára.” – tette hozzá Nagy Csaba.

Érezhető a vevői érdeklődés az északi agglomerációban, Dunakeszin is. Habár, mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője elmondta, az árakat tekintve rendkívül nagy a szórás errefelé, hiszen változatosak a telekméretek, eltérő a fekvés és az állapot. Az ugyanakkor elmondható, hogy Dunakeszin elfogadható állapotú házat most nem nagyon lehet kapni 50 millió forint alatt. Házak esetén egyébként a nappali plusz három- vagy négyszobás kialakítást preferálják a vásárlók.

A vevők Dél-Pesten azért ennél olcsóbban vásárolhatnak. „Így például a XVIII. kerületben, illetve annak agglomerációjában, Vecsésen, Gyálon, Üllőn 20-40 millió forintért keresnek kisebb családi házakat, ikerházakat, sorházakat. Elsősorban a felújított és jó ár/érték arányú, pontosan árazott ingatlanokat választják ki a kínálatból.” – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A felújítandó lakások most kevésbé keresettek, de ha egy felújításra szoruló ingatlant jó áron kínálnak – azaz jó az ár/érték arány és a felújítás költségeit számolva sem túlzó az ár -, akkor azért akad rájuk vevő.

„De az olcsóbb, közepes méretű családi házakra Kispesten és Pestszenterzsébeten is vadásznak az érdeklődők, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakás.” – hangsúlyozta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, jó állapotú, 90-120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben 35-50 millió forintért meg lehetett vásárolni, miközben ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora újépítésű ingatlant kapnának.

Egy másik dél-pesti kerületben, Csepel-Hároson leginkább a zártkerti ingatlanok iránt mutatkozik komoly érdeklődés, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezek a legolcsóbbak a kerület ingatlanpiaci kínálatban. „Sok érdeklődő 7-9 millió forintért szeretne valamilyen ingatlanhoz jutni, mert ennél nincs több pénzük, de ennyiért persze még egy faházat sem tudnak kínálni nekik.” – jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője. Az újépítésű házak esetében is hasonló a helyzet: az érdeklődők 20-25 millió forintért vásárolnának, miközben a kínálati árak 40-45 millió forintnál járnak.

Várakozásai szerint egyébként emiatt az újépítésűek árain mindenképpen változtatniuk kell a vállalkozóknak, mert a jelenlegi kínálati árakon nem lesz rájuk vevő. Mint mondta, jellemző volt az elmúlt egy-két évben, hogy az építkezések során folyamatosan emelték az árakat a beruházók, mostanra azonban ezek olyan szintre kerültek, ahol megszűnik a kereslet irántuk.


Kapcsolódó cikkek:


Felpöröghet a személyi kölcsönök igénylése
2021. május 5.

A Takarékbanknál várakozásaik szerint az április közepéig kihelyezett ötmilliárd forintos volumen az év végére az ötszörösére ugorhat az otthonfelújítási programnak is köszönhetően

Nyáron indulhat el a gazdaság tartós kilábalása a válságból
2021. április 30.

A Capital Economics a magyar gazdaságban az idei év egészére 4 százalékos, 2022-ben 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, ugyanakkor a magyar hazai össztermék értéke 2022 végén még így is 2 százalékkal elmarad majd számításaik szerint a koronavírus-járvány előtti szintektől.

Szombattól új szabályok jönnek, folytatódik a nyitás
2021. április 30.

Szombattól új szabályok jönnek, folytatódik a nyitás

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják - jelentette be Orbán Viktor.