Az eddiginél kisebb beruházások is kaphatnak pénztámogatást a magyar államtól


Az eddigieknél alacsonyabb, 5 helyett már 3 millió eurós fejlesztés esetén is igényelhető az egyedi kormánydöntéssel (EKD) nyújtható, vissza nem térítendő készpénztámogatás. Az erről szóló rendeletmódosítás tegnap jelent meg a Közlönyben. A változás fellendítheti a beruházást a kevésbé fejlett településeken is – hívja fel rá a figyelmet az EY.

Várhatóan bővülni fog azon cégek köre, amelyek vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek a kormánytól. Az új szabályok értelmében, település jellegétől függően 3, 5 vagy 10 millió eurós invesztícióra van szükség az EKD pozitív elbírálásához.

  • §     10 millió euró a beruházási küszöb a legfejlettebb 11 megyeszékhelyen (Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Eger)
  • §     5 millió euró 7 megyeszékhely és a járásközpontok közigazgatási területén (Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár és Szolnok)
  • §     3 milliós a limit az összes többi településen

„Ezzel a döntéssel megnyílhat az út azon vállalatok előtt is, akiknek eddig nem volt elég forrása egy beruházásra. A pozitív elbíráláshoz és a további lehetőségek beazonosításához ezért érdemes időben, tapasztalt szakemberrel egyeztetni” – hangsúlyozta Kocsis Zsolt, az EY adópartnere.

További fontos változás a jogszabálymódosítás szerint a létszámtartási kötelezettség rugalmasabbá tétele. A társaságok a módosítás értelmében nem veszítik el a teljes támogatási jogosultságukat mindaddig, amíg legalább 75 százalékban tartani tudják a beruházást megelőző létszámukat” – tette hozzá Ésik Róbert, az EY Európa, Közel-Kelet, India és Afrika (EMEIA) térség helyszínkiválasztási tanácsadásért és állami támogatásokért felelős partnere.

Ezen kívül a jogszabály továbbra is lehetővé teszi a támogatási szerződés módosítását a létszámkötelezettség megfelelő teljesítése érdekében.

További könnyítés a fejlesztő vállalatok számára, hogy megváltoznak a biztosítékadás követelményei is. A jövőben az invesztálás teljes összegére már csak a minimális fenntartási időszak folyamán szükséges biztosítékot nyújtani. Amennyiben az adott vállalat ennél hosszabb fenntartási időszakot vállalt, az adható biztosíték összege a minimális 5 (KKV-k esetében 3) év letelte után elkezd fokozatosan csökkenni.

Nem utolsó sorban – a módosítás alapján az EKD támogatások rendszerébe bekerül az Európai Bizottság által márciusban elfogadott Ideiglenes Válság és Átállási Keretnek (TCTF) megfelelően nyújtható támogatás a zöld átállást segítő termékek gyártására. Ezáltal a zöld átállás szempontjából kiemelt stratégiai iparágak könnyebben juthatnak hozzá jelentős összegű állami támogatáshoz.


Kapcsolódó cikkek

2017. szeptember 14.

Pénztámogatásra pályázhatnak ipari vállalkozások

25 millió és 500 millió forint között vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az Irinyi Tervhez illeszkedő feldolgozóipari ágazatokban működő, Ipar 4.0 technológiai megoldásokat alkalmazó, nagy növekedési lehetőséggel rendelkező beszállító vállalkozások.

2021. június 3.

EY: Több száz milliót hívhatnak le idén a hazai vállalatok kutatás-fejlesztésre

Az adókedvezmények megfelelő felhasználásával a kutatás-fejlesztési költségeik közel harmadát is megspórolhatják a hazai cégek – hangzott el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az EY online rendezvényén. Idén 76 milliárd forintra pályázhatnak a magyarországi vállalkozások, amelyek közül sokan nem is tudják, hogy megfelelnek a követelményeknek, olvasható az EY Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.