Jelentős munkaügyi ellenőrzések várhatók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az őszi,szezonális munkák idején jellemzően nagyobb számú ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók. Különös szabálytalanságok esetén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akár 20 millió forint értékű büntetést is kiszabhat- írja közleményében a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég.

Máriás Attila, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég munkaügyi szaktanácsadója szerint a büntetések elkerüléséhez mindenképpen fontos a munkáltatóknak áttekinti a kötelezettségeiket, valamint a szezonális foglalkoztatással kapcsolatos lehetőségeket.

A foglalkozatás legáltalánosabb formája a legtöbb ágazatban a munkaviszonyban történő foglalkoztatás, amely napi nyolc, heti negyvenórás munkaidőben történik. Az eseti, idény jellegű munkák esetében a foglalkoztatás legmegfelelőbb módja az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás.

Az idénymunkában esetén a munkáltatóknak fontos ügyelnie a pihenőidővel kapcsolatos rendelkezésekre is: a Munka Törvébykönyve a munkavállaló részére két munkavégzés között legalább 11 óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írja elő.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.