Jelentős munkaügyi ellenőrzések várhatók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az őszi,szezonális munkák idején jellemzően nagyobb számú ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók. Különös szabálytalanságok esetén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akár 20 millió forint értékű büntetést is kiszabhat- írja közleményében a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég.

Máriás Attila, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég munkaügyi szaktanácsadója szerint a büntetések elkerüléséhez mindenképpen fontos a munkáltatóknak áttekinti a kötelezettségeiket, valamint a szezonális foglalkoztatással kapcsolatos lehetőségeket.

A foglalkozatás legáltalánosabb formája a legtöbb ágazatban a munkaviszonyban történő foglalkoztatás, amely napi nyolc, heti negyvenórás munkaidőben történik. Az eseti, idény jellegű munkák esetében a foglalkoztatás legmegfelelőbb módja az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás.

Az idénymunkában esetén a munkáltatóknak fontos ügyelnie a pihenőidővel kapcsolatos rendelkezésekre is: a Munka Törvébykönyve a munkavállaló részére két munkavégzés között legalább 11 óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írja elő.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.