Az unió zöld utat ad az elektronikus számláknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság módosította az Áfa-irányelvet, hogy egyszerűbb legyen a számlázás, s segítsenek az elektronikus számlák elterjedésében.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot fogadott el az Áfa-irányelv számlázási szabályainak módosításáról, hogy csökkentse a vállalkozásokra háruló adminisztrációs terheket és segítse a tagállamokat az adócsalás elleni küzdelemben. A javaslat egyszerűsíti, modernizálja és egységesíti a számlázási szabályokat, célja továbbá az elektronikus számlázás szélesebb körben való elterjesztése.

Az elektronikus számlák kibocsátásához ezentúl nem lesz szükség sem minősített elektronikus aláírásra, sem elektronikus adatcserére (EDI). Lehetővé válik a számlák elektronikus úton való őrzése még abban az esetben is, ha azt előzetesen papír alapon bocsátották ki. A javaslat egységesíti a számlázásra vonatkozó szabályokat a tagállamok által eddig alkalmazott számos kivétel megszüntetésével, valamint azonos iratmegőrzési határidőt vezet be a számlákat illetően.

Főként a kis- és középvállalkozások számára jelent könnyítést, hogy szélesebb körben alkalmazhatnak egyszerűsített számlát, például az áfamentes, a végső fogyasztóknak kibocsátott, valamint a 200 eurót el nem érő végösszegű számlák esetében.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.