Bemutatta első fenntarthatósági jelentését a Budapesti Értéktőzsde


Bemutatta első, a 2022-es évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) – közölte a tőzsde.

A tőzsde piaci pozíciója a fenntarthatósági törekvéseket tekintve is speciális, hiszen amellett, hogy önálló gazdasági entitásként a saját működésében érvényesíti a fenntarthatósági aspektusokat, a hazai tőkepiac platformszolgáltatójaként a vállalati kör edukálásában is kiemelt szerepet vállal – idézi a közlemény Végh Richárd-ot, a BÉT vezérigazgatóját.

Az első alkalommal összeállított fenntarthatósági jelentés mindkét szerepkörre kitér. A BÉT a továbbiakban is egyfajta szakmai műhelyként kíván működni a hazai tőkepiac számára, emellett, mint vállalat, jógyakorlatként mutathat példát a fenntartható működés felé vezető úton igyekvő társaságok számára – tette hozzá.
A közlemény szerint a BÉT környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG, Environment, Social, Governance) jelentésében a 2023-2025 közötti időszakra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáját is részletesen taglalja.

A BÉT szabályozási, oktatási, piacfejlesztési törekvésekkel, a fenntartható működéshez szükséges tudás és eszközrendszer, piaci infrastruktúra megteremtésével segíti az ESG-szemléletmód hazai terjesztését, ezzel a vállalatok fenntartható működés felé terelését.

Az ESG kibocsátói útmutató a kibocsátok ESG-jelentési gyakorlatát támogatja, az európai uniós forrásból megvalósuló mentor program keretében pedig a kis- és középvállalati szektor zöldülését kívánja ösztönözni a BÉT, zöld finanszírozási és ESG-tanácsadás képében. Szintén a kkv-szektort hivatott támogatni a tavaly meghirdetett, a BÉT és az EY által közösen kidolgozott minősítési módszertanra alapuló ESG pilot tanácsadási program – írták.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. október 28.

A cégek többsége nem számol a klímaválság pénzügyi kockázataival

A befektetők határozott elvárásai ellenére a vállalatok alig harmada tudja megfelelően bemutatni pénzügyi jelentéseiben, hogy milyen hatása lesz az éghajlatváltozásnak a működésére – állapítja meg az EY legfrissebb, globális klímakockázati barométere.
2022. augusztus 30.

A vállalkozások fenntarthatóságának új szempontjai: a nem pénzügyi jelentések európai gyakorlatának elemzése

A hazai tudományos térben is felértékelődő terület a gazdálkodás környezeti és társadalmi fenntarthatóságának vizsgálata, amely a vállalati beszámolókban is új tartalmat nyer. Az Állami Számvevőszék nemzetközi besorolású (Scopus, Wos) Pénzügyi Szemle közpénzügyi tudományos folyóiratában jelent meg Boros Anita egyetemi tanár (Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem), Lentner Csaba egyetemi tanár (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), valamint Nagy Vitéz egyetemi adjunktus (Corvinus Egyetem, NKE) pénzügyi fenntarthatósággal kapcsolatos publikációja magyar és angol nyelven – mai cikkünk ebből ad rövid összefoglalót.
2022. augusztus 25.

Az ESG lesz az új GDPR?

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban találkozunk az ESG hívószóval, anélkül, hogy sokan tisztában lennének az angol nyelvű rövidítés jelentésével és a kérdés jelentőségével. Pedig a következő években az ESG szempontrendszer sok cég életében legalább akkora figyelmet, illetve ráfordítást fog kiharcolni magának, mint tette azt a GDPR 2018-ban.