Biztosítási ágazat: szembement a trenddel Magyarország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország azon kevés fejlett piacok egyike volt 2020-ban, ahol a biztosítási ágazat növekedett, a díjbevétel 3,5 százalékkal emelkedett  az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentése szerint.

Hazánkban mindkét üzletág hozzájárult a növekedéshez, az életbiztosítási bevételek 2,4 százalékkal, míg a vagyon- és balesetbiztosítási bevételek 4,4 százalékkal gyarapodtak.

A biztosítási szektor díjbevétele világszinten 2020-ban 2,1 százalékkal, 80 milliárd euróval 3730 milliárd euróra zsugorodott – ismertették. A vagyonbiztosításoknál kismértékű, 1,1 százalékos bővülés volt tapasztalható, míg az életbiztosítási üzletág 4,1 százalékos visszaesést mutatott.

Tavaly világszerte Kelet-Európa produkálta a legmagasabb, 3,5 százalékos díjbevételnövekedést, amely javarészt Törökországnak tudható be – derül ki a jelentésből.

Az előrejelzés szerint 2021-ben erőteljes növekedés várható a biztosítási szektorban. A díjbevétel világszinten összességében 5,1 százalékkal növekedhet, amelyen belül az Egyesült Államokban 5,3 százalékkal, Kínában 13,4 százalékkal.

Magyarországon 2021-ben a növekedés – a jelentés alapján – némileg lassulhat, 2,8 százalékra, amelyen belül az életbiztosítási szegmens 2 százalékkal, a vagyon- és balesetbiztosítási terület pedig 3,5 százalékkal nőhet.

A következő tíz évben világszinten akár 5 százalék feletti átlagos növekedés is elképzelhetőnek tűnik – olvasható az összefoglalóban. Ebben arra is kitérnek, hogy Kelet-Európában a következő tíz év átlagos növekedési üteme az előrejelzések szerint 6,7 százalékos lesz.

A hosszú távú növekedés Magyarországon elmaradhat a régiós átlagtól (4,1 százalékos átlagos éves ütem mellett), mivel Magyarország a térség fejlettebb piacai közé tartozik – jegyezték meg. A magyarok átlagosan 336 eurót költenek biztosításra, és a GDP-arányos díjbevételek 2,6 százalékra rúgnak, míg a régiós átlagok 141 euró és 1,7 százalék körül alakulnak tavalyi adatok szerint – részletezték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 14.

Fizetnek az életbiztosítások koronavírusos halál esetén

Nem kizáró ok a koronavírus-fertőzés a kockázati életbiztosításoknál – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), sőt több biztosító a járványhelyzet idején az ügyfelek szempontjából kedvezően változtatott a szerződéses feltételeken.
2020. július 29.

Az MNB 50 millió forintra bírságolta a K&H Biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási és az életbiztosítási területek problémás állománykezelése, valamint az informatikai biztonsági és a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt, a feltárt problémák a biztosító megbízható működését nem veszélyeztetik.