Cégükben még bíznak a topmenedzserek – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy év alatt 10 százalékponttal ugrott meg a globális gazdaság visszaesésére számító topmenedzserek aránya a világ meghatározó cégeinél. Saját vállalatuk számára jó évet a legnagyobb arányban az indiai vezérigazgatók remélnek, oroszok kollégáikon viszont eluralkodott a pesszimizmus. Az InfoTandem heti infografikája.


Közép- és Kelet-Európa meghatározó cégeinek vezérigazgatói nem hisznek abban, hogy a világgazdaság már túljutott volna a válságos perióduson: 2015-öt illetően mindössze 16 százalékuk bízik a globális növekedésben. Ez messze a legalacsonyabb arány a régiók, földrészek között; Ázsiában és a Közel-Keleten például a vezető menedzserek 44–45 százaléka vár fejlődést, Észak-Amerikában pedig 37 százalékos ez a ráta. Utóbbi megfelel a globális átlagnak, ami mérséklődő optimizmusra utal, hiszen egy évvel korábban még 44 százaléknyian bizakodtak világszerte. Ezzel párhuzamosan a gazdasági visszaesésre számítók aránya 7-ről 17 százalékra ugrott.

 

Mindez a PwC legújabb, immár 18. Globális Vezérigazgató Felméréséből derül ki, amelyet a nemzetközi tanácsadó cég szakemberei január 20-án mutattak be Davosban. Az adatgyűjtés során, 2014. negyedik negyedévében, 77 ország összesen 1322 cégvezetőjével készítettek interjút. Ezek során azt tapasztalták, hogy a globális gazdaság kilátásait illetően mérséklődött ugyan a derűlátás, ám saját vállalatuk sikerében még ugyanolyan arányban bíznak a topmenedzserek, mint egy esztendővel ezelőtt: 39 százalékuk növekedést vár cégétől a következő 12 hónapban.

Persze a nagy átlag mögött e téren is hatalmas a szórás. A legdrasztikusabb változás az orosz céges elitnél történt. Ott a növekedést remélők legutóbb már mindössze 16 százaléknyian voltak, s ezzel sereghajtókká váltak, holott egy évvel korábban még 53 százalékuk, két esztendeje pedig 66 százalékuk nyilatkozott roppant magabiztosan vállalata jövőjéről. Az optimisták mezőnyét ezúttal az indiai és a mexikói vezérigazgatók vezetik, 62, illetve 50 százalékos mutatóval. Az Egyesült Államokban immár szintén a főnökök csaknem fele (46 százaléka) a reménykedőkhöz tartozik, pedig 2013-ban még az egyharmadot is csak közelítette az arányuk. A hazánk szempontjából meghatározónap mondható Németországban enyhét emelkedett a bővülést várok aránya, elérve a 35 százalékot. Ez valamivel jobb a közép- és kelet-európai térség 30 százalékos átlagánál.

A cégvezetők leginkább a túlszabályozás miatt aggódnak; ezt 78 százalék említette vállalata sikerére nézve veszélyforrásként, de 73 százaléknak attól is fáj a feje, vajon lesz-e elegendő szakembere. A hasonlóan sok menedzsert aggasztó klasszikus tételek (hitelek, növekvő adóterhek, geopolitikai bizonytalanság) mellett felerősödött egy új rizikófaktor: a számítógépes fenyegetések, illetve az adatbiztonság, amelyek miatt immár 61 százaléknak vannak álmatlan éjszakái (a korábbi 48 százalék után). A vezérigazgatók kétharmada szerint a kormányoknak leginkább a versenyképes és hatékony adórendszer fenntartása kellene ügyelniük, ám mindössze egyötödük véli úgy, hogy országukban ez meg is valósul.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.