Csökkent a Duna House jutalékbevétele, a Gloster rendelésállománya nőtt


A franchise ingatlanközvetítésben a Duna House hálózata 3,17 milliárd forint jutalékot ért el az idei második negyedévben, ami 21,9 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A Gloster csoport nettó 1410 millió forintos nyitott rendelésállománnyal zárta a második negyedévet, ami 28 százalékkal, azaz több mint 300 millió forinttal magasabb, mint az egy évvel korábbi – közölte a Gloster Infokommunikációs Nyrt. kedden.

Csökkent a Duna House jutalékbevétele a második negyedévben

A saját tulajdonú irodák jutalékbevétele 379 millió forintot tett ki, éves összevetésben a visszaesés 31,9 százalék – közölte az ingatlanközvetítő társaság a második negyedévről rendelkezésre álló előzetes mérőszámokat ismertető jelentésében.

Az előző negyedévihez képest ugyanakkor a második negyedévben már 18,8 százalékkal nőtt a franchise ingatlanközvetítésben generált jutalék. Magyarországon 28,3 százalékkal csökkentek a jutalékvolumenek a tavalyi második negyedévhez képest, elsősorban a megemelkedett hitelkamatok és a vásárlóerő csökkenése miatt, az idei első negyedévhez képest viszont már 17,9 százalékos volt a növekedés.

A tájékoztatásban kiemelték, hogy a Lengyelországban az elért 947 millió forint jutalékvolumennel történetének harmadik legerősebb negyedévét zárta a csoport, a növekedés éves szinten 3,5 százalék, negyedéves összevetésben 25,3 százalék volt.

A saját tulajdonú irodák második negyedévi jutalékbevétele Magyarországon 42,4 százalékkal csökkent éves összevetésben, az első negyedévihez képest viszont 3,2 százalékos volt a növekedés.

A lengyel saját irodák negyedéves jutalékbevétele 4,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, negyedéves összevetésben pedig 16,9 százalékkal. A cseh saját iroda negyedéves jutalékbevétele 67,0 százalékkal esett éves szinten és 50,6 százalékkal az előző negyedévhez képest.

A második negyedév alatt a csoport által közvetített hitelvolumen 166 milliárd forintot tett ki, ez 32,1 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, de 14,4 százalékkal meghaladta az első negyedév adatait – közölték.

A Duna House Holding Nyrt. a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei 558 forinton zártak hétfőn, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 760, a legalacsonyabb 395 forint volt.

A Gloster rendelésállománya 28 százalékkal nőtt

A Gloster csoport nettó 1410 millió forintos nyitott rendelésállománnyal zárta a második negyedévet, ami 28 százalékkal, azaz több mint 300 millió forinttal magasabb, mint az egy évvel korábbi – közölte a Gloster Infokommunikációs Nyrt. kedden.

A negyedéves jelentést ismertető közleményben kiemelték: a rendszerintegrációs üzletágat kedvezően érinti, hogy az ellátási láncok helyreállnak, a chip- és egyéb alapanyaghiány folyamatosan csökken, így rövidülnek a szállítási idők.

A felhő üzletág fontos részét képezi a csoport nyitott rendelésállományának, és hozzájárul a kiszámítható bevételi struktúra fenntartásához – jegyezték meg.

A cég nyár elején jelentette be, hogy többségi tulajdont szerez a budapesti székhelyű, Londonban és San Franciscóban is képviselettel rendelkező P92 IT Solutions Kft.-ben. Az akvizíció lezárásáig a cég pénzügyi adatai nem képezik a Gloster csoportszintű pénzügyi beszámolóinak részét; a P92 adatai várhatóan a következő negyedévi riportban fognak szerepelni – tájékoztattak.

A felvásárlással a Gloster csoport létszáma a korábbi 208 főről 340 főre emelkedett, a csoport bevételeinek exportaránya pedig  teljes árbevételhez képest az eddigi 37 százalékról 44 százalékra nő.

A Glostert a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzik 2020 júniusa óta. A csoport 2022-es auditált árbevétele 6,43 milliárd forint, EBITDA-ja 940 millió forint, adózott eredménye 414 millió forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.