Derűlátóbbak a cégvezetők


A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Február átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a februári értékeké 53,1). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hatodik legalacsonyabb február havi érték – írták a közleményben.

Az adatok szerint februárban az indexek vegyesen változtak, ám csupán négy index áll a fellendülési tartományban.

Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,8 százalékponttal emelkedett. Az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a tizenötödik legmagasabb februári érték.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, a februári indexérték 1,2 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a tizenkettedik legmagasabb e havi érték.

A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 2,1 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, értéke enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami februárban 49,1-re csökkent. Az indexérték a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 5,5 százalékponttal nőtt. Az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index értéke 3,4 százalékponttal csökkent januárhoz képest. Az idei februári indexérték a hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex enyhén visszaesett. Az import indexe 1,1 százalékponttal esett vissza, az exporté 0,1 százalékponttal emelkedett, 50,0 pont felett áll.

A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 4,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A beszerzési mennyiség index 1,3 pontot emelkedett. A késztermékkészletek indexe 2,4 százalékponttal csökkent e hónapban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).