Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP


Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A REMIT 440 szavazattal, 32 ellenében, és 31 tartózkodás mellett elfogadott módosítása összehangoltabbá teszi a pénzügyi piacok átláthatóságára vonatkozó uniós szabályokat.

Az energiaválságra reagálni hivatott rendelet kiterjed az olyan új kereskedelmi gyakorlatokra, mint például az algoritmikus kereskedés, és megerősíti a jelentéstételre és nyomon követésre vonatkozó rendelkezéseket a fogyasztók piaci visszaélésekkel szembeni védelme érdekében.

A módosítás megerősítette az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (ACER) uniós szerepét. Az ügynökség feladata lesz, hogy határozatokat fogadjon el az információs platformok és a nyilvántartott jelentési mechanizmusok ellenőrzéseiről, információkéréseiről és engedélyezéséről. Ha az ACER nem kapja meg a szükséges információkat a határokon átnyúló ügyekkel kapcsolatos vizsgálatok során, kényszerítő bírságot szabhat ki – írták.

A rendeletet még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy jogszabállyá váljon – tájékoztattak. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében a rendeletmódosítás elfogadása kapcsán kijelentette: a jogszabályban megfogalmazott intézkedések kiszámíthatóbbá tehetik az energiapiaci folyamatokat, azonban – mint fogalmazott – „ezek végrehajtását nem bízhatjuk a már leszerepelt brüsszeli bürokratákra”.

Szavai szerint az Európai Bizottság „kudarcos szankciói és elhibázott energiapolitikája” súlyos válsághoz vezetett az Európai Unióban. Az energiapiacok normális működési rendjének felborulása hozzájárult a lakossági rezsiszámlák emelkedéséhez és megnehezítette a vállalkozások működésének tervezését. „Ezért időszerű, hogy szigorítsunk a kapcsolódó jogszabályokon” – húzta alá a fideszes politikus.
Kijelentette ugyanakkor: a rendeletmódosítás előrelépést jelenthet. Növeli az energiapiacok átláthatóságát és fellép a piaci manipulációval szemben. Pozitívuma az is, hogy szabályozza az olyan új kereskedelmi gyakorlatokat, mint például az algoritmikus kereskedés – mutatott rá.
„A REMIT-rendelet kiszámíthatóbbá teheti a családok és a vállalkozások számára az energiaköltségek tervezését. Azonban az energiapiacok valódi stabilizálásához leginkább a józan észre építő európai energiapolitikára van szükség, amit nem remélhetünk a már leszerepelt brüsszeli bürokratáktól. Ezért júniusban változást kell elérni Brüsszelben” – tette hozzá Gyürk András.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. október 18.

Célirányos, korlátozott idejű támogatásokkal segítene az EU a legkiszolgáltatottabbaknak

Az egyre emelkedő élelmiszer- és energiaárak által sújtott háztartásokat célirányos, korlátozott idejű támogatásokkal kell védeni, a fosszilis üzemanyagok ágazatában az árplafon lehetővé tenné például, hogy az Európai Unióban finanszírozzák ezeket az intézkedéseket – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.
2007. augusztus 9.

Legyen természeti erőforrás adó!

A megújulóenergia-termeléssel kapcsolatos kutatás-fejlesztés és eszközgyártás lehetne kitörési pont – ajánlja a szakminisztériumnak az Energia Klub.