Duna House: az illetékmenteség is a csok plusz egyik előnye lehet


A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja – hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.

A közleményben Fülöp Krisztiánt, a Credipass magyarországi vezetőjét idézték, aki szerint a kétgyermekes csok plusz támogatott hitel havi törlesztőrészlete 50 ezer forinttal alacsonyabb is lehet, mint egy 30 millió forintos, 25 éves futamidejű piaci hitelé, ami évente 600 ezer forintot jelent a családoknak. Ebben még nincs is benne az illetékmentesség. Egy 6,3 százalékos kamatozású piaci lakáshitellel összehasonlítva, és a hitel teljes visszafizetését tekintve, közel 20 millió forint maradhat az ügyfelek zsebében a futamidő leteltével. Ez már tartalmazza a megspórolt vagyonszerzési illeték összegét is, amely minden esetben az ingatlan vételárának 4 százaléka – tette hozzá a szakértő.

A Duna House idei első negyedéves értékesítési adatai alapján a fővárosban átlagosan 54 millió forintért vásároltak ingatlant az érdeklődők – ennél a vételárnál az illeték összege 2 millió 160 ezer forint. Ezt mind a csok plusszal, mind pedig a falusi csokkal teljes mértékben elengedi a hatóság.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy tavaly év végén még arról szóltak a hírek, hogy az új csok plusz esetén az ingatlan vételárának 80 millió forintot meghaladó részére szükséges illetéket fizetni, azonban ezt a felső korlátot december végével kivezették, így a mostani jogszabályban már nincs ilyen típusú vételárra vonatkozó korlátozás, illetve az is fontos kitétel, hogy a csok plusz maximum 150 millió forintos vételárig vehető igénybe.

A Duna House végezetül arra figyelmeztet, hogy a vásárlást követően a NAV helyszíni szemlét tarthat az ingatlanban, ugyanis az illeték kiszabásáról szóló határozatot akkor is megkapják az ügyfelek, ha illetékmentes a vásárlás. Helyszíni szemlét általában akkor tart a hatóság, amennyiben az ingatlan vételára jelentősen eltér a piaci ártól.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).