Duna House: az országos ingatlankínálat alig 4 százaléka rendelkezik napelemmel


Napelemmel az országos ingatlankínálat alig 4 százaléka rendelkezik, közöttük az ingatlanok csaknem fele 100 millió forint alatti, 8 százalékuk pedig már 50 millió forint alatti összegből is megvásárolható – közölte saját adatai alapján a Duna House.

Az ingatlanközvetítőnél a napelemmel rendelkező ingatlanok sorába tartozik például a 15 millió forint körüli, Tisza-tó közelében található, zömében vályogból épült parasztház, a nagyvárosok zártkertjein felépített, állandó lakhatásra alkalmas házak és a népszerű fővárosi agglomerációs települések 90 millió forinttól elérhető újépítésű családi házai is. Továbbá ide sorolhatók még a többmilliárdos budai luxusvillák, illetve a szintén magas értéket képviselő, balatoni, partmenti újépítésűek is.

Rámutattak, hogy átadásra váró, újépítésű házaknál és lakásoknál is értéknövelő tényező a napelem, de nem mindegy, hogy az ár csak az előkészítést vagy magát a rendszert is tartalmazza, illetve itt is kiemelt fontosságú a dátum. Aki 2023. szeptember 7. előtt adta be a kérelmét vagy létesített napelemet, az még 10 évig biztosan a szaldós elszámoláshoz fog tartozni, aki erről a dátumról lecsúszott, már bruttóba kerül, amelynek minden bizonnyal hosszabb lesz a megtérülése. Használt, már napelemmel rendelkező ingatlanoknál is fontos, hogy mikor telepítették a rendszert. Az 1-2 éve épült vagy ennyi ideje napelemmel szerelt házakkal jobban járhatnak a vevők, ugyanakkor, a 6-8 éve felszerelt rendszereknél, már csak rövid ideig élvezhető a szaldós elszámolás előnye.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, a vevői érdeklődésben egyelőre nem érezhető, hogy célzottan keresnék a napelemmel ellátott ingatlanokat. Ugyanis a jelen gazdasági helyzetben az ingatlanvásárlók zömében még inkább a saját pénztárcájuk adta lehetőségek mentén alakítják igényeiket, a fenntarthatóság és az alacsony energiaigény az idén kevésbé hangsúlyosan befolyásolja a végső döntést – ismertette a Duna House.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. augusztus 1.

A kormány észszerűsítené a parkolóban elhelyezett napelemek telepítését

A közlemény szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium – szigorúan a fásítási elvárások megtartása mellett – társadalmi egyeztetést indít a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről, amely egyszerre segíti a zöld átállást, tovább erősíti a vállalkozások versenyképességét és hozzájárul a munkahelyek megvédéséhez, a gazdasági növekedés helyreállításához.
2023. augusztus 7.

Az energiatanúsítvány javíthatja a vevő alkupozícióját

Új időszak indul a lakás- és lakáshitel piacon, mivel novembertől megváltoznak az lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó előírások. Az energiatakarékosság felértékelődik. A lakások energetikai korszerűsítése terén bőven van tér az előre lépésre, ugyanis a tavaly gazdát cserélt lakóingatlanok 51 százaléka átlagos vagy annál rosszabb besorolású volt. „Az új energiatanúsítvány nem pusztán formai kellék. A vevőknek érdemes lesz komolyan venni és megkövetelni azt, mert világos képet ad arra vonatkozóan is, hogy milyen korszerűsítésekre lesz szükség a jövőben a megvásárolni kívánt ingatlanban” ‒ mondta Suba Levente, a K&;H fenntarthatósági programjának vezetője.
2022. szeptember 26.

Duna House: átalakul a legdrágább ingatlanok piaca

A prémium ingatlanok szegmensében is elkezdődött a piaci átrendeződés: míg a fővárosban és az agglomerációban csökkent a külföldi befektetők aránya, a balatoni luxusingatlanok még mindig vonzóak a határon túli vásárlók körében a Duna House elemzése szerint.