Egyre bizonytalanabbak a jövőt illetően a vállalatvezetők


Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves felmérése szerint 2023. júliusban 17 pontra csökkent a negyedéves konjunktúramutató az áprilisi 25 pontról – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet júliusban a negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésben 350 cégvezető véleményét kérdezte meg vállalata üzleti helyzetéről, kilátásairól.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke 2023. júliusban 43 pontos szinten áll, áprilishoz képest 5 pontos emelkedés tapasztalható, ami arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése növekvő mértékben bizonytalan – írják a közleményben.

A jelenlegi üzleti helyzet júliusi egyenlegmutatója 37 pontra csökkent az áprilisi 44-ről, a várható üzleti helyzet megítélése pedig júliusban 31 pontra mérséklődött az előző negyedévi 42-ről. A vállalkozások júliusi helyzetértékelése és várakozásai továbbra is kedvezőek, az áprilisi jelentősebb javulást követően azonban ismét a 2023. januári szinthez hasonló értékeket tapasztaltak.

A felmérés szerint a legalább 20 főt foglalkoztató vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága júliusban összességében 79 százalékos, a 20-249 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozások körében 77, míg a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok körében 81 százalékon áll. 2023 áprilisához képest a kis- és középvállalkozások kapacitáskihasználtsága 3 százalékponttal csökkent, a nagyvállalatoké viszont 4 százalékponttal nőtt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a nagyvállalatok körében 2, míg a kis- és középvállalkozások körében 6 százalékponttal alacsonyabb a kapacitáskihasználtság átlagos értéke.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 15.

A Joint Venture Szövetség az eddigi legeredményesebb évét zárta

A Joint Venture Szövetség 2023. május 9-én tartotta meg a 2022-es évet záró és egyben tisztújító közgyűlését, mely során egy új elnökségi, egy új Felügyelő Bizottsági, valamint két új Etikai Bizottsági tagot köszöntöttek a szervezet vezetőségében, illetve több korábbi tag is újraválasztásra került. A Szövetség ügyvezetését 2022. január 1-én Buday Kollárik Tímea vette át és dr. Fábián Ágnes elnöklete mellett a szervezet az eddigi legeredményesebb évét zárta. Az ugyancsak 2022-ben megújult és kibővült elnökség támogatásával végzett munkáról és a 2023/2024-re tervezett aktivitásokról is beszámolt a JVSZ elnöke és ügyvezetője az ülésen.
2023. június 20.

Nagy a hézag az infláció és a kkv-k pénzügyi várakozásai között

Az előző negyedévi kismértékű javulást követően a vállalkozások ismét kisebb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak: átlagosan 8 százalékos bevétel- és 3,3 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Így az infláció kitermelése továbbra is nehézséget okozhat – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi, 2023. első negyedévi eredményéből. A szolidabb pénzügyi várakozások miatt a beruházási szándék is csökkent. 10-ből 6 cég tervez fejlesztést, ezen belül is elsősorban informatikai és gépvásárlások várhatók a következő 12 hónapban.