Hogyan spórolj az üzleti utakon?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vannak üzletágak, melyben az utazás létkérdés, akár válság van, akár nincs. Üzletkötések, konferenciák, előadások – mind komoly rövid távú kiadásokat jelentenek, még akkor is, ha hosszabb távon azért megtérül a befektetés. Néhány tipp, mivel lehet spórolni.

Fontossági sorrend

Persze a legjobb módszer, ha nem utazunk egyáltalán. A személyes találkozók persze rendkívül fontosak, de nem biztos, hogy egy egymillió forintos üzleti út megéri az árát, ha nagyjából ennyi hasznot is lehet húzni az üzletből. A kiemelkedő eseményekre különítsünk el pénzt, az alacsonyabb rendű ügyeket pedig próbáljuk meg távolról intézni, telefonon konferenciahívással vagy épp az interneten videoalkalmazással.

Vedd meg a repülőjegyet jó előre!

A legjobb árakhoz legalább három héttel az út előtt illik lefoglalni a repülőjegyet, de lehet ez akár két hónap is. A repülőtársaságok manapság egyre inkább bontják meg az áraikat, amelynek épp az üzleti utazók ihatják meg a levét. Külön kell fizetni a csomagért, annak biztosításáért, vagy épp az első beszállás jogáért. Aki nem figyel, könnyen meg is duplázhatja a jegy alapárát, úgyhogy érdemes szelektálni, mire muszáj költeni, és mit lehet kihagyni.

Használj törzsutas-kártyát

Érdemes utánanézni a törzsutas-kedvezményeknek is, mivel jelentős költségeket lehet megtakarítani. A 39 fős Capital Inventory évi 1,25 millió pontot gyűjtenek üzleti útjaik során, ennek felhasználása pedig évi 40-50 ezer dollár megtakarítást hoz a konyhára – írta a SmartMoney.

Vásárolj kuponfüzetet

Ha sokszor kell ugyanabba a városba repülni, érdemes utánajárni az ott kapható kedvezmény-kártyáknak. Már a repülőtársaságok is árusítanak olyan kártyákat, melyekkel nemcsak a repülés olcsóbb, de rendkívül kedvező áron kaphatunk szállodai szobát, bérelt autót vagy épp vacsorát.

Írd le a költségeket

Igen sok helyen tud a cég utazó embere spórolni, a legjobb azonban, ha az adóalapot is csökkenteni tudja a költségekkel. Nemcsak a repülőjegyet, de a hotelszobát, a bérelt autót sőt az üzleti vacsorát is el lehet számolni, és mindehhez csak a bizonylatok kellenek.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek:


Kevesebb lesz idén az alma
2019. augusztus 16.

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés a 600-650 ezer tonnát kitevő többéves átlagmennyiségtől várhatóan gyengébb, mintegy 450-500 ezer tonna lehet majd - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

PwC: Tajvan húz hasznot a kínai-amerikai kereskedelmi háborúból
2019. augusztus 16.

Mennyivel csökkent az Egyesült Államokba érkező kínai import és mely gazdaságoknak teremt ez lehetőséget? Melyik ázsiai gazdaság lesz egyre versenyképesebb Kínához képest, és milyen hatással van a vámok emelkedése az árukereskedelemre és a feldolgozóiparra?

Új funkcióval bővült az MNB hitelkalkulátora
2019. augusztus 16.

Új funkcióval bővült a Magyar Nemzeti Bank hitelkalkulátor alkalmazása, a program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató (hfm) feltételeinek. 

Tovább csökkent a benzin ára
2019. augusztus 16.

A szerdai 9 forintos csökkentés után pénteken további 3 forinttal apadt a benzin nagykereskedelmi ára, így a benzin átlagára így 376 forintra mérséklődött.