Hogyan spórolj az üzleti utakon?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vannak üzletágak, melyben az utazás létkérdés, akár válság van, akár nincs. Üzletkötések, konferenciák, előadások – mind komoly rövid távú kiadásokat jelentenek, még akkor is, ha hosszabb távon azért megtérül a befektetés. Néhány tipp, mivel lehet spórolni.

Fontossági sorrend

Persze a legjobb módszer, ha nem utazunk egyáltalán. A személyes találkozók persze rendkívül fontosak, de nem biztos, hogy egy egymillió forintos üzleti út megéri az árát, ha nagyjából ennyi hasznot is lehet húzni az üzletből. A kiemelkedő eseményekre különítsünk el pénzt, az alacsonyabb rendű ügyeket pedig próbáljuk meg távolról intézni, telefonon konferenciahívással vagy épp az interneten videoalkalmazással.

Vedd meg a repülőjegyet jó előre!

A legjobb árakhoz legalább három héttel az út előtt illik lefoglalni a repülőjegyet, de lehet ez akár két hónap is. A repülőtársaságok manapság egyre inkább bontják meg az áraikat, amelynek épp az üzleti utazók ihatják meg a levét. Külön kell fizetni a csomagért, annak biztosításáért, vagy épp az első beszállás jogáért. Aki nem figyel, könnyen meg is duplázhatja a jegy alapárát, úgyhogy érdemes szelektálni, mire muszáj költeni, és mit lehet kihagyni.

Használj törzsutas-kártyát

Érdemes utánanézni a törzsutas-kedvezményeknek is, mivel jelentős költségeket lehet megtakarítani. A 39 fős Capital Inventory évi 1,25 millió pontot gyűjtenek üzleti útjaik során, ennek felhasználása pedig évi 40-50 ezer dollár megtakarítást hoz a konyhára – írta a SmartMoney.

Vásárolj kuponfüzetet

Ha sokszor kell ugyanabba a városba repülni, érdemes utánajárni az ott kapható kedvezmény-kártyáknak. Már a repülőtársaságok is árusítanak olyan kártyákat, melyekkel nemcsak a repülés olcsóbb, de rendkívül kedvező áron kaphatunk szállodai szobát, bérelt autót vagy épp vacsorát.

Írd le a költségeket

Igen sok helyen tud a cég utazó embere spórolni, a legjobb azonban, ha az adóalapot is csökkenteni tudja a költségekkel. Nemcsak a repülőjegyet, de a hotelszobát, a bérelt autót sőt az üzleti vacsorát is el lehet számolni, és mindehhez csak a bizonylatok kellenek.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.