Hogyan spórolj az üzleti utakon?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vannak üzletágak, melyben az utazás létkérdés, akár válság van, akár nincs. Üzletkötések, konferenciák, előadások – mind komoly rövid távú kiadásokat jelentenek, még akkor is, ha hosszabb távon azért megtérül a befektetés. Néhány tipp, mivel lehet spórolni.

Fontossági sorrend

Persze a legjobb módszer, ha nem utazunk egyáltalán. A személyes találkozók persze rendkívül fontosak, de nem biztos, hogy egy egymillió forintos üzleti út megéri az árát, ha nagyjából ennyi hasznot is lehet húzni az üzletből. A kiemelkedő eseményekre különítsünk el pénzt, az alacsonyabb rendű ügyeket pedig próbáljuk meg távolról intézni, telefonon konferenciahívással vagy épp az interneten videoalkalmazással.

Vedd meg a repülőjegyet jó előre!

A legjobb árakhoz legalább három héttel az út előtt illik lefoglalni a repülőjegyet, de lehet ez akár két hónap is. A repülőtársaságok manapság egyre inkább bontják meg az áraikat, amelynek épp az üzleti utazók ihatják meg a levét. Külön kell fizetni a csomagért, annak biztosításáért, vagy épp az első beszállás jogáért. Aki nem figyel, könnyen meg is duplázhatja a jegy alapárát, úgyhogy érdemes szelektálni, mire muszáj költeni, és mit lehet kihagyni.

Használj törzsutas-kártyát

Érdemes utánanézni a törzsutas-kedvezményeknek is, mivel jelentős költségeket lehet megtakarítani. A 39 fős Capital Inventory évi 1,25 millió pontot gyűjtenek üzleti útjaik során, ennek felhasználása pedig évi 40-50 ezer dollár megtakarítást hoz a konyhára – írta a SmartMoney.

Vásárolj kuponfüzetet

Ha sokszor kell ugyanabba a városba repülni, érdemes utánajárni az ott kapható kedvezmény-kártyáknak. Már a repülőtársaságok is árusítanak olyan kártyákat, melyekkel nemcsak a repülés olcsóbb, de rendkívül kedvező áron kaphatunk szállodai szobát, bérelt autót vagy épp vacsorát.

Írd le a költségeket

Igen sok helyen tud a cég utazó embere spórolni, a legjobb azonban, ha az adóalapot is csökkenteni tudja a költségekkel. Nemcsak a repülőjegyet, de a hotelszobát, a bérelt autót sőt az üzleti vacsorát is el lehet számolni, és mindehhez csak a bizonylatok kellenek.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek:


Duna House: visszaesett az ingatlanpiac
2019. december 6.

Duna House: visszaesett az ingatlanpiac

Az erősebb őszi hónapok után nyári mélypontjára esett az ingatlanpiac, az idén novemberben országosan 10 945 ingatlan adásvétele bonyolódott le, szemben az egy évvel korábbi több mint 12 ezerrel.