Ilyen éve még nem volt az M&A piacnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az összeolvadások és vállalatfelvásárlások (M&A) globális piaca 2021-ben új csúcsot döntött meg mind a tranzakciók összértékét, mind azok számát tekintve a 2020-as év jelentős visszaesése után – tájékoztatott a Deloitte könyvvizsgáló cég legújabb tanulmánya részleteiről csütörtökön.

Kiemelték: a tranzakciós érték megközelítette az 5800 milliárd dollárt, mely 85 százalék növekedést jelent 2020-hoz viszonyítva. A tranzakciók száma meghaladta a 27 ezret, ami közel másfélszerese a 2020-as értéknek és 6 ezres tranzakciószám-növekedést jelent a 2018-as korábbi rekordévhez viszonyítva.

Az átlagos tranzakciós méretben is jelentős növekedés történt, amely szintén a legmagasabbnak számít az elmúlt tíz év távlatában – jelezték. A tanulmányból kiderül, hogy a magyarországi M&A piacon 2021-ben szintén rekordnak számító, 42 tranzakció történt; a legtöbb tranzakciót itthon – akárcsak globális szinten – az IT szektorban bonyolították le.

Tavaly ismét 50 százalék fölé emelkedett azon ügyletek részaránya, amelyben mindkét fél hazai szereplő volt; 2018-at követően jellemzően magas volt ez az érték – hívták fel a figyelmet. Csomor Csaba, a Deloitte Magyarország pénzügyi tanácsadás igazgatója a közlemény szerint jelezte: Magyarországon kiemelkedő tranzakciók voltak a közelmúltban például a WebEye és a Starschema felvásárlása cseh és indiai befektetők által. Az energia szektor továbbra is élénk, ahol a Mol az egyik legaktívabb felvásárló; a pénzügyi szektorban jelentős tranzakció a Commerzbank magyar operációjának Erste Bank általi felvásárlása.
Az elemzésben rámutatnak arra, hogy a régió országainak rangsorában 2021-ben továbbra is Lengyelország szerepel az első helyen, amely a kelet-közép-európai piac több mint 40 százalékát tette ki a tranzakciók számát tekintve. A második helyen ismét Csehország áll, majd Románia, Magyarország és Horvátország következik – változatlan sorrendben.

A regionális piacot továbbra is elsősorban a közép- és dél-európai befektetők dominálják, hiszen a tranzakciók több mint felét ezen régió vevői bonyolították le. Az elmúlt években az észak- és nyugat-európai befektetői aktivitás aránya folyamatosan nőtt, 2020-ban és 2021-ben ezen befektetők aránya meghaladta a 35 százalékot. Az észak-amerikai vevők részaránya 2015 óta nem volt olyan magas, mint 2021-ben – írta a könyvvizsgáló.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. március 7.

Jól pörgött tavaly a vállalatfelvásárlási piac

Globálisan 8166 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre tavaly, ami 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban publikált hasonló adatokat. A tranzakciók összértéke 719 milliárd dollár volt, ami 5,4 százalékos növekedést jelent. Az összérték 19 százaléka kötődött magántőke-alapú kivásárláshoz, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kedvező gazdasági környezet idén a fennálló piaci bizonytalanságok ellenére is további növekedést hozhat a szegmensben.
2021. május 28.

Jól pörögnek a vállalatfelvásárlások Magyarországon

A legerősebb vállalatfelvásárlási aktivitás a fogyasztói, a pénzügyi és az energia ágazatot érintette Magyarországon, ahol jelentősen megnőtt a magyar befektetői aktivitás – derül ki a Deloitte M&A piaci tanulmányából.