Javította az euróövezetre adott növekedési előrejelzését a Goldman Sachs


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felülvizsgálta korábbi, zsugorodásra vonatkozó előrejelzését az euróövezet országaira a Goldman Sachs; az amerikai befektetési bank kedden közzétett prognózisában a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékos bővülésével számol a korábban előrejelzett 0,1 százalékos visszaeséssel szemben.

A kínai járványügyi korlátozások feloldása, a gázárak visszaesése, valamint a tavalyi év végi növekedés áthúzódó hatásai is segítik az idei GDP-növekedést – idézte a Bloomberg hírügynökség a bank ügyfeleknek címzett jelentését.

Az amerikai befektetési bank elemzői szerint a nyersanyagárak csökkenésével a maginfláció lassulni fog idén, de a növekvő munkaerőköltségek miatt erős marad a nyomás a szolgáltatások árazásában.

Várakozásuk szerint az év végére 3,25 százalék körüli szintre csökkenhet a fogyasztói árak éves növekedési üteme az euróövezetben. Az eurózóna központi bankja decemberi prognózisában 6,3 százalékra emelte 2023-ra vonatkozó éves átlagos inflációs előrejelzését 5,5 százalékról és közlésük szerint csak 2025-re csökkenhet a 2 százalékos inflációs célsáv közelébe az infláció.

A Goldman Sachs arra számít, hogy az EKB Kormányzótanácsa februári és márciusi ülésén is 50 bázispontos monetáris szigorításról dönthet majd májusban egy újabb 25 bázispontos emelés jöhet, ezzel 2023-ra 3,25 százalékon tetőzhet az irányadó kamat az euróövezetben.
Az Európai Központi Bank decemberi kamatdöntő ülése után módosította az euróövezet növekedési kilátásait: a 2022-es prognózisát 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelte, a 2023-as GDP-bővülést azonban 0,9 százalékról 0,5 százalékra mérsékelte.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

OCS: Az energiahatékonyság növeli az ingatlan árát

Egyelőre nem látni pontosan, hogy a korábbinál szigorúbb feltételekkel beszerezhető energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre és értékesíthetőségére, de az már most kiderült: a hőveszteségi mutató beépült az árba – jelentette ki Tóth Csaba, az Otthon Centrum Holding Investment Solutions (OCS) üzletágigazgatója az OCS legfrissebb felmérése, az Energetikai Iránytű kapcsán.

2024. február 29.

Átadták az Év Befektetője díjakat

Kilenc kategóriában adták át a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismerését, az Év Befektetője díjakat a 2023-ban legkiemelkedőbb teljesítményt elérő külföldi és magyar vállalatoknak szerdán a Szépművészeti Múzeumban.

2024. február 29.

Növekvő árbevétel mellett csökkent a Duna House adózott eredménye tavaly

A Duna House csoport 32,837 milliárd forint konszolidált, nettó árbevételt ért el 2023-ban, 9 százalékkal többet, mint 2022-ben, adózott eredménye 2,717 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal maradt el az előző évitől – közölte az ingatlanközvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.