Jó hír érkezett: májusban csökkentek a globális élelmiszerárak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára májusban áprilishoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Májusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,3 pont lett, ami 3,4 pont (2,6 százalék) csökkenés áprilishoz viszonyítva, és 22,1 százalékkal kisebb a 2022. márciusi rekordértékhez képest. A májusi érték 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Az átfogó mutató májusi csökkenéséhez elsősorban a gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek árának esése járult hozzá, amelyeket részben ellensúlyozott a cukor és a hús árának emelkedése. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe májusban átlagosan 129,7 pont volt, ami 6,5 ponttal (4,8 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, és 43,9 ponttal (25,3 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi rekordmagas értéknél. A nemzetközi búzaárak májusban 3,5 százalékkal csökkentek havi szinten, míg a kukorica nemzetközi árai 9,8 százalékkal estek, a rizs nemzetközi árai azonban emelkedtek.

A növényiolaj-árindex májusban átlagosan 118,7 pont volt, ami 11,3 pontos (8,7 százalékos) csökkenés áprilishoz képest, ez a hatodik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.

A tejtermékek árindexe májusban átlagosan 118,7 pont volt, 3,9 ponttal (3,2 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál és 25,5 ponttal (17,7 százalékkal) a tavaly májusinál. Az eséshez elsősorban a sajt nemzetközi árának jelentős esése járult hozzá, míg a tejporok nemzetközi ára tíz hónap csökkenést követően emelkedést mutatott májusban. A FAO összegzése szerint a múlt hónapban kissé emelkedett a vaj világpiaci ára.

A FAO húsárindexe májusban átlagosan 117,9 pont volt, 1,1 ponttal (1,0 százalékkal) magasabb, mint áprilisban, és 5,0 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly májusinál. Májusban a baromfihús, a marhahús és a sertéshús nemzetközi árai is emelkedtek.

A FAO májusi cukorárindexe átlagosan 157,6 pont volt, ez 8,2 ponttal (5,5 százalékkal) magasabb áprilishoz képest, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb érték, egyben a negyedik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az El Nino időjárási jelenség várható visszatérése miatti aggodalmak fokozódása. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. április 11.

Csökkent az élelmiszerek világpiaci ára

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára felkerült adatok szerint márciusban az átfogó árindex 126,9 pont lett, ami 2,8 pont (2,1 százalék) csökkenés februárhoz viszonyítva. Ez volt a 12. egymást követő havi csökkenés.