Jövő júliustól csak a legmodernebb pénztárgépek használhatók

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövő év közepétől csak euró-konform pénztárgépeket és taxamétereket lehet forgalmazni, idén szeptembertől pedig csak euró-konform hardverek vásárolhatók uniós és magyar állami támogatással – derül ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján közzétett kormányhatározat tervezetéből.

Az indoklás szerint a pénztárgépek és taxaméterek amortizációs ideje 5-8 év, így a korai szabályozás felesleges kiadásoktól kíméli meg a vállalkozókat. Ezen felül a folyamatos csere miatt nem kerül sor egyszeri, nagyszámú átállásra az euró bevezetésekor.

A pénzügyminiszter jogosult meghatározni a pénztárgépek és a taxaméterek jellemzőit, így a határozattervezetben a kormány felkéri a minisztert, hogy jövő év július 1-től csak euró-konform gépeket engedjen forgalmazni.

Jelenleg 650 típusból 365 ezer pénztárgép működik Magyarországon, de ezekből csak 70 típus 5 ezer példánya tudja kezelni az eurót is. Szoftver módosítással, ami 15 ezer forintos ráfordítást jelent, további 120 ezer gép tehető euró-konformmá. Egy új hagyományos, de eurót is kezelni tudó pénztárgép 80 ezer forintba, míg egy PC-s egymillió forintba kerül.

Taxaméterből 18 típust és 13 ezer darabot vett számba a határozattervezet indoklása. Ezeknél 4 típus, 1.300 darab euró-konform. További 2.700 taxaméter tehető ilyenné szoftvermódosítással, szintén 15 ezer forintért. Egy új taxaméter ára 80 ezer forint.

A határozattervezet érinti az étel- és ital automatákat, a pénzbedobós telefonokat, a menetjegy- és parkolójegy automatákat is. Ezeket is alkalmassá kell tenni az euró elfogadására az uniós közös pénz bevezetéséig. A tervezet előírja, hogy idén szeptember 1-től ilyenek csak akkor kaphatnak uniós, illetve magyar állami támogatást, ha kezelni tudják az eurót is. A nem euró-konform szoftverek támogatása az euró bevezetését megelőző év első napján szűnik meg.

A különféle pénzbedobós automaták vásárlását a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) támogatja, különösen a mikor-, kis-, és középvállalkozások technológiafejlesztése során. Itt is módosítani kell a támogatási feltételeket.

Forrás: Stop


Kapcsolódó cikkek:


Egyre többet fizetünk kártyával
2019. szeptember 16.

Ismét nőtt a terminálok száma, és lendületesen bővült a kártyás fizetések száma és összege a jegybank adatai szerint.

Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.