Jövő júliustól csak a legmodernebb pénztárgépek használhatók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövő év közepétől csak euró-konform pénztárgépeket és taxamétereket lehet forgalmazni, idén szeptembertől pedig csak euró-konform hardverek vásárolhatók uniós és magyar állami támogatással – derül ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján közzétett kormányhatározat tervezetéből.

Az indoklás szerint a pénztárgépek és taxaméterek amortizációs ideje 5-8 év, így a korai szabályozás felesleges kiadásoktól kíméli meg a vállalkozókat. Ezen felül a folyamatos csere miatt nem kerül sor egyszeri, nagyszámú átállásra az euró bevezetésekor.

A pénzügyminiszter jogosult meghatározni a pénztárgépek és a taxaméterek jellemzőit, így a határozattervezetben a kormány felkéri a minisztert, hogy jövő év július 1-től csak euró-konform gépeket engedjen forgalmazni.

Jelenleg 650 típusból 365 ezer pénztárgép működik Magyarországon, de ezekből csak 70 típus 5 ezer példánya tudja kezelni az eurót is. Szoftver módosítással, ami 15 ezer forintos ráfordítást jelent, további 120 ezer gép tehető euró-konformmá. Egy új hagyományos, de eurót is kezelni tudó pénztárgép 80 ezer forintba, míg egy PC-s egymillió forintba kerül.

Taxaméterből 18 típust és 13 ezer darabot vett számba a határozattervezet indoklása. Ezeknél 4 típus, 1.300 darab euró-konform. További 2.700 taxaméter tehető ilyenné szoftvermódosítással, szintén 15 ezer forintért. Egy új taxaméter ára 80 ezer forint.

A határozattervezet érinti az étel- és ital automatákat, a pénzbedobós telefonokat, a menetjegy- és parkolójegy automatákat is. Ezeket is alkalmassá kell tenni az euró elfogadására az uniós közös pénz bevezetéséig. A tervezet előírja, hogy idén szeptember 1-től ilyenek csak akkor kaphatnak uniós, illetve magyar állami támogatást, ha kezelni tudják az eurót is. A nem euró-konform szoftverek támogatása az euró bevezetését megelőző év első napján szűnik meg.

A különféle pénzbedobós automaták vásárlását a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) támogatja, különösen a mikor-, kis-, és középvállalkozások technológiafejlesztése során. Itt is módosítani kell a támogatási feltételeket.

Forrás: Stop


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2023. szeptember 21.

GVH: az eOptika javította webáruháza megtévesztő reklámjait

Az eOptika szemüveg- és kontaktlencse webáruház üzemeltetője módosította a jogsértő hirdetéseit, tekintettel az együttműködésre és a jogsértések gyors megszüntetésére a versenyhatóság figyelmeztette a céget – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön.