Kht-k: Ennyi volt – Elvileg

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szabályok értelmében e hónaptól már nem működhetnek közhasznú társaságok. Június 30-ig kérhették a cégbíróságnál, hogy nonprofit gazdasági társaságként vegyék nyilvántartásba őket, vagy bejelenthették jogutód nélküli megszűnésüket. Sokan azonban hallgatnak

A Fővárosi Cégbíróságon bejegyzett mintegy 500 kht.-ből például 130 maradt adós a bejelentéssel. A törvény szerint most már nem választhatnak, meg kell szűnniük.

A közhasznú társaságok sorsát a 2006-os társasági törvény és a Ptk. módosítása pecsételte meg. Ezek szerint 2007 júliusától már nem lehetett kht.-t alapítani, azt követően a meglévők két év türelmi időt kaptak az átalakulásra vagy a megszűnésre.

Előbbire a társasági törvény ad módot: bevezette a nonprofit gazdasági társaság fogalmát. A nonprofit szervezet bármilyen társasági formában működhet, a közhasznúvá minősítéséhez pedig az ezt szabályozó törvény előírásainak is meg kell felelnie. Erről a cégbíróság dönt, és az elnyert minősítést a cégjegyzékben fel kell tüntetni.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek:


Csökkent a diákhitel kamata
2019. június 19.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát 1,99 százalékra csökkentette az előző félévi 2,2 százalékról a július 1-jétől december 31-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ Zrt.

A csődjog – fizetésképtelenségi jog
2019. június 18.

A csődtörvény egyes rendelkezéseinek megértéséhez ismerni kell, milyen hazai fizetésképtelenségi és jogutód nélküli, megszűnéssel kapcsolatos eljárások léteznek, s hogyan kapcsolódnak egymáshoz.