Kht-k: Ennyi volt – Elvileg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szabályok értelmében e hónaptól már nem működhetnek közhasznú társaságok. Június 30-ig kérhették a cégbíróságnál, hogy nonprofit gazdasági társaságként vegyék nyilvántartásba őket, vagy bejelenthették jogutód nélküli megszűnésüket. Sokan azonban hallgatnak

A Fővárosi Cégbíróságon bejegyzett mintegy 500 kht.-ből például 130 maradt adós a bejelentéssel. A törvény szerint most már nem választhatnak, meg kell szűnniük.

A közhasznú társaságok sorsát a 2006-os társasági törvény és a Ptk. módosítása pecsételte meg. Ezek szerint 2007 júliusától már nem lehetett kht.-t alapítani, azt követően a meglévők két év türelmi időt kaptak az átalakulásra vagy a megszűnésre.

Előbbire a társasági törvény ad módot: bevezette a nonprofit gazdasági társaság fogalmát. A nonprofit szervezet bármilyen társasági formában működhet, a közhasznúvá minősítéséhez pedig az ezt szabályozó törvény előírásainak is meg kell felelnie. Erről a cégbíróság dönt, és az elnyert minősítést a cégjegyzékben fel kell tüntetni.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.