Kht-k: Ennyi volt – Elvileg

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szabályok értelmében e hónaptól már nem működhetnek közhasznú társaságok. Június 30-ig kérhették a cégbíróságnál, hogy nonprofit gazdasági társaságként vegyék nyilvántartásba őket, vagy bejelenthették jogutód nélküli megszűnésüket. Sokan azonban hallgatnak

A Fővárosi Cégbíróságon bejegyzett mintegy 500 kht.-ből például 130 maradt adós a bejelentéssel. A törvény szerint most már nem választhatnak, meg kell szűnniük.

A közhasznú társaságok sorsát a 2006-os társasági törvény és a Ptk. módosítása pecsételte meg. Ezek szerint 2007 júliusától már nem lehetett kht.-t alapítani, azt követően a meglévők két év türelmi időt kaptak az átalakulásra vagy a megszűnésre.

Előbbire a társasági törvény ad módot: bevezette a nonprofit gazdasági társaság fogalmát. A nonprofit szervezet bármilyen társasági formában működhet, a közhasznúvá minősítéséhez pedig az ezt szabályozó törvény előírásainak is meg kell felelnie. Erről a cégbíróság dönt, és az elnyert minősítést a cégjegyzékben fel kell tüntetni.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek:


Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.