Jövőre kezdődhet meg a gazdasági kilábalás Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar gazdaság visszaesése az idén kismértékben 5 százalék felett lehet, 2019-es szintjét csak 2022-ben érheti el – derül ki a Századvég Gazdaságkutató elemzéséből.

A fogyasztás válság előtti bővülése, majd visszazuhanása, illetőleg korábbi szintre való visszatérése után arra számítanak, hogy a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 2020-ban stagnálhat, míg 2021-ben mintegy 4 százalékkal nőhet.

A beruházásokat a bizonytalanabbá váló gazdasági jövőkép, illetve az anyagi források beszűkülése miatt a vállalkozások és az állami, valamint önkormányzati szereplők egyaránt visszafoghatják. Ezt részben ellensúlyozhatják az állami hitelprogramok, melyek olcsón juttatnak forrást a vállalkozásoknak. A beruházási volumen becslésekor a Századvég elemzői figyelembe vették a korábbi magas beruházást, illetve az uniós források ciklikusságát, így a beruházások 4,9 százalékos idei visszaesést, míg jövőre 3,1 százalékos bővülést valószínűsítik.

A munkaerőpiacon a korlátozások elrendelésekor a foglalkoztatás több mint 100 ezerrel csökkent. A gazdaság újranyitásakor a munkahelyek egy része is újra megnyílt, így a munkanélkülivé válók egy része is munkába tudott állni. Tekintettel azonban egyes ágazatok lassabb újraindulására, a korábbi magas foglalkoztatási szint is csak lassan áll majd helyre, így idén a munkanélküliségi ráta 4,2, jövőre pedig 3,7 százalék lehet éves átlagban.

Az infláció az elmúlt időszakban a jegybanki célsáv teteje körül alakult, a maginfláció érdemben át is lépte azt. A pénzromlás ütemének emelkedéséhez az élemiszerárak növekedése és a gyenge forintárfolyam járult hozzá, míg az üzemanyagárak alakulása visszahúzta azt. Az infláció idén 3,7, jövőre pedig 4,1 százalék körül alakulhat éves átlagban, feltételezve, hogy a forint érdemben nem gyengül tovább – állapította meg a Századvég Gazdaságkutató.

A költségvetésben a járvány elleni védekezés, valamint a gazdasági teljesítmény visszaesése eredőjeképp idén 7,3 százalékos GDP-arányos deficitet prognosztizálnak, amely jövőre 3,5 százalékra mérséklődhet. Ennek eredményeképp az államadósság 2020-ban a GDP 75,6 százalékát teheti ki, ahonnan 2021-ben 73,3 százalékig csökkenhet feltéve, hogy jövőre a költségvetési fegyelem erősödik – állapította meg hétfőn kiadott legfrissebb prognózisában a Századvég Gazdaságkutató.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2012. augusztus 21.

Századvég: jó irány a mobilitás támogatása

A lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban ösztönözné arra, hogy lakóhelyétől távol vállaljon munkát – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megrendelésére készített közvélemény-kutatásból. A válaszadók szerint a mobilitást a bértámogatás is növelné.

2019. augusztus 7.

Az ipari termelési adat a gazdasági növekedés lassulását jelzi

A gazdasági növekedés az első negyedévben elérte csúcspontját és a második negyedévben megindult a GDP növekedési ütemének lassulása – erre következtetnek elemzők a júniusi ipari termelésről szerdán kiadott első becslésből.