Késedelmi kamat a kötbér után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat – állapította meg a Legfelsőbb Bíróság a BH2010. 151. számú eseti döntésében.

A konkrét perben megállapított tényállás szerint a vállalkozó a teljesítéssel késedelembe esett. A késedelmes teljesítés esetére a vállalkozási szerződésben kötbérfizetési kötelezettséget vállalt, amely alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a késedelemért nem felelős. A bírói gyakorlat szerint a kötbérfizetési kötelezettség elbírálásánál azt kell vizsgálni, hogy az adott körülmények között objektíve elvárható volt-e a szerződés teljesítése. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok helytálló és okszerű mérlegelése eredményeként megállapította, hogy a vállalkozó a kötbérfizetési kötelezettsége alól nem tudta magát kimenteni, így a kötbér megfizetésére köteles. Alaptalanul sérelmezte a kötbér utáni kamatfizetési kötelezettségének megállapítását. A bírói gyakorlat értelmében ugyanis a kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat.

A Polgári Törvénykönyv 246. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata szerint kötbér után kamat kikötése semmis. Ez a rendelkezés azonban csak az ún. ügyleti kamatot tiltja, nem tiltja azonban a jogszabályon alapuló kamat követelését. Ebből következően, ha valamelyik szerződő félnek kötbértartozása áll fenn, alkalmazni kell azt a törvényi előírást, amely szerint pénztartozás esetében a kötelezett a késedelembeesés időpontjától (kötbértartozással kapcsolatos késedelembe esés időpontjától) kezdve akkor is köteles kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes. A késedelembeesés a kötbér esedékességének időpontjától kezdve áll fenn. A kötelezett tehát ezen időponttól kezdve késedelmi kamatot is köteles fizetni a kötbértartozása után.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.