Késedelmi kamat a kötbér után

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. augusztus 31.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat – állapította meg a Legfelsőbb Bíróság a BH2010. 151. számú eseti döntésében.

A konkrét perben megállapított tényállás szerint a vállalkozó a teljesítéssel késedelembe esett. A késedelmes teljesítés esetére a vállalkozási szerződésben kötbérfizetési kötelezettséget vállalt, amely alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a késedelemért nem felelős. A bírói gyakorlat szerint a kötbérfizetési kötelezettség elbírálásánál azt kell vizsgálni, hogy az adott körülmények között objektíve elvárható volt-e a szerződés teljesítése. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok helytálló és okszerű mérlegelése eredményeként megállapította, hogy a vállalkozó a kötbérfizetési kötelezettsége alól nem tudta magát kimenteni, így a kötbér megfizetésére köteles. Alaptalanul sérelmezte a kötbér utáni kamatfizetési kötelezettségének megállapítását. A bírói gyakorlat értelmében ugyanis a kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat.

A Polgári Törvénykönyv 246. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata szerint kötbér után kamat kikötése semmis. Ez a rendelkezés azonban csak az ún. ügyleti kamatot tiltja, nem tiltja azonban a jogszabályon alapuló kamat követelését. Ebből következően, ha valamelyik szerződő félnek kötbértartozása áll fenn, alkalmazni kell azt a törvényi előírást, amely szerint pénztartozás esetében a kötelezett a késedelembeesés időpontjától (kötbértartozással kapcsolatos késedelembe esés időpontjától) kezdve akkor is köteles kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes. A késedelembeesés a kötbér esedékességének időpontjától kezdve áll fenn. A kötelezett tehát ezen időponttól kezdve késedelmi kamatot is köteles fizetni a kötbértartozása után.


Kapcsolódó cikkek:


Csúcson a lakásépítés
2020. február 25.

Csúcson a lakásépítés

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt
2020. február 25.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi 5 ezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt évben értékesített mintegy 1800-hoz képest - mondta a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Cégvásárlás: az árazás módja fontos tényező
2020. február 21.

Cégvásárlás: az árazás módja fontos tényező

Minden cégvásárlás kulcsponti eleme az ár, akár vevői, akár eladói oldalon érintett szereplőt kérdezünk meg a főbb prioritásokról. A cég értékének meghatározásában fontos szerepet játszik, hogy a céget eladó és a céget vevő felek milyen árazási mechanizmusban egyeznek meg egymás között.