Késedelmi kamat a kötbér után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat – állapította meg a Legfelsőbb Bíróság a BH2010. 151. számú eseti döntésében.

A konkrét perben megállapított tényállás szerint a vállalkozó a teljesítéssel késedelembe esett. A késedelmes teljesítés esetére a vállalkozási szerződésben kötbérfizetési kötelezettséget vállalt, amely alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a késedelemért nem felelős. A bírói gyakorlat szerint a kötbérfizetési kötelezettség elbírálásánál azt kell vizsgálni, hogy az adott körülmények között objektíve elvárható volt-e a szerződés teljesítése. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok helytálló és okszerű mérlegelése eredményeként megállapította, hogy a vállalkozó a kötbérfizetési kötelezettsége alól nem tudta magát kimenteni, így a kötbér megfizetésére köteles. Alaptalanul sérelmezte a kötbér utáni kamatfizetési kötelezettségének megállapítását. A bírói gyakorlat értelmében ugyanis a kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat.

A Polgári Törvénykönyv 246. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata szerint kötbér után kamat kikötése semmis. Ez a rendelkezés azonban csak az ún. ügyleti kamatot tiltja, nem tiltja azonban a jogszabályon alapuló kamat követelését. Ebből következően, ha valamelyik szerződő félnek kötbértartozása áll fenn, alkalmazni kell azt a törvényi előírást, amely szerint pénztartozás esetében a kötelezett a késedelembeesés időpontjától (kötbértartozással kapcsolatos késedelembe esés időpontjától) kezdve akkor is köteles kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes. A késedelembeesés a kötbér esedékességének időpontjától kezdve áll fenn. A kötelezett tehát ezen időponttól kezdve késedelmi kamatot is köteles fizetni a kötbértartozása után.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.