Kevesebb saját márkás termék lehet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyártók eddig un. szűkített önköltségi árakat alkalmaztak saját márkás termékeiknél, amelyek így olcsóbbak voltak a más beszállítók által kínált, konkurens cikkeknél. Kormánypárti képviselők ennek az árelőnynek vetnének véget azzal, hogy a gyártókat valódi önköltségi árakat kellene alkalmazniuk.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fideszes és KDNP-s politikusok terjesztették az Országgyűlés elé a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosítására tett indítványukat.

Az új törvényt még az idén elfogadnák, és a képviselői módosító javaslat értelmében tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősülne „a terméknek (…) a beszállító által számlázott átadási ára, illetve a kereskedő általi saját előállítás esetén az üzemi általános költségeket is tartalmazó önköltségi ára alatt történő forgalmazása” a végső fogyasztónak. Az újdonság az üzemi költségek beiktatása az önköltségi árba.

A képviselők javaslatukat azzal indokolják, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket előállító kereskedők meglétük óta „rendkívüli és indokolatlan versenyelőnyt élveznek” a többi terméket előállító vállalkozással szemben, mivel alapvetően nem a saját előállítású termékek kereskedelméből kell megélniük.

Az önköltségi ár alatti értékesítés tilalmának bevezetésével a törvény már korábban igyekezett gátat szabni annak a kedvezőtlen tendenciának, hogy a saját terméket előállító kereskedelmi láncok indokolatlan árelőnyt élvezzenek, ám kiderült, hogy a kereskedők a saját előállítású termékeik esetében az úgynevezett szűkített önköltséget alkalmazták. Ez nem tartalmazza az üzem működésével összefüggő költségeket – például az üzem világítását, fűtését, az ügyviteli költségeket -, így az nem mutatja ki a tényleges ráfordításokat, nem hasonlítható a beszállító vállalkozások teljes önköltségéhez. Ebből az következik, hogy a kereskedők a saját előállítású termékeiket a valós költségeknél olcsóbb fogyasztói áron forgalmazzák, és vevőcsalogatóként alkalmazzák azokat.

A Fidesz-KDNP-s javaslat szerint ezért az önköltségi árnak az általános üzemi költségeket is tartalmaznia kellene, ezzel „biztosítva az indokolatlan versenyelőny megszüntetését, a beszállítók védelmét”.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő 10. napon lépne hatályba azzal, hogy a rendelkezését a hatálybalépés után esedékes szerződéses szolgáltatásokra kellene alkalmazni.

Forrás: A javaslat szövege


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.